Hundar, hundar, hun......

Igår kväll åkte Birgitta och jag iväg för att vara hundförare på Stola. Först gick vi en sväng för att se om vi kunde trycka upp lite änder. Vi gick förbi en minneslund där massor med stenar var resta över tidigare ägare till godset, det var häftigt att se.
 
Ett kort på en Flugsvamp togs under vägen :) så var vi framme vid skyttarna och väntade på att änderna skulle komma in från sjön. Man vet aldrig hur jakten ska gå, blir det många eller vänta förgäves? Min skytt fick en and som Primo fick leta reda på. Riktigt eländig terräng runt kanalen så det var helt klart tvunget att ha hund. Han hittade fågeln och då var jag glad :) Mörkret kom och vi begav oss hemåt. Tack Janne för att vi fick vara med :)
 
 
Idag hade vi träning. Spiker, Merino, Juni, Tova, Molly, Dennis, Eros och Senia var med. Vilket väder vi hade, uppehåll och sol :) Vi började med fokusövningar för att efter fikat åka till min blötmark. Där blev det markeringar, mycket nyttigt för har man inte näsan på så hittar man heller inget. Det löste dom fint :)
 
Senia var lite ovan vid situationen med så många hundar. Då är det nyttigt att få vänta på sin tur :)
 

Carl

Libra/Stensonen Carl bor i Japan hos mina mycket goda vänner :) Carl har en kull valpar i deras hem och jag fick ett underbart kort på en avkomma. Varmt lycka till med alla valpar, det ska bli spännande att få följa deras liv framöver :)

Bättre sen sämre.....

 Bakdelen.....kändes ganska ok denna morgon. Då passar jag på att åka för att köpa x-antal hundfodersäckar! Bara jag tänker på hur jag lyfter så ska det gå bra :) Smart tänkt Karin, smart tänkt! När jag fått in säckarna, druckit lite kaffe så gjorde det ont :( Jag kunde kanske tänkt mej att åka om ett par dagar?? Men nej, idag var en bra dag att åka....... Här önskar jag ingen medömkan alls, bara en önskan om att jag kan tänka mej för lite :)
 
Ont ska med ont fördrivas! In med hundarna i bilen för att upptäcka hur mycket vatten det är i skogen. MASSOR.... Senia undrar om jag vill något, nej, bara ta kort.
 
 
Jag går i sakta mak, hittar kantareller. Dom SKA med hem men hur ska jag komma ner till dom???? Det kommer jag inte att berätta utan ni får använda er fantasi :) Dock kan jag säja att det varken var grasiöst eller snabbt plockat........
 
Vi kom till en vattensamlig i skogen så var det bad igen. Så mycket vatten har det inte varit på länge.
 
 
När vi ska åka iväg i bilen, hemifrån, bryr sej aldrig Primo om var i bilen han åker. Den stora buren är helt ok men.... när vi ska hem talar han om vad han vill, varje gång. Han stannar, blixt stilla, en bra bit från bilen. Låter mej ta in dom andra i buren, när jag stänger dörren är han vid min sida för han ska åka ibak. Vi tycker att vi lär våra hundar massor men börjar man tänka efter så lär dom oss en hel del också :) Självklart får han åka ibak :)
 
 
 
 
 

Ont :(

Jag har en förkylning som ligger och lurar + att jag sträckt en muskel i skinkan som gör riktigt ont. :( Det var vissa problem i morse med att böja sej när kängorna skulle på, det fick bli stövlar som man bara kunde hoppa i. En påse fick följa med i fickan ifall jag skulle hitta svamp, men jag kom aldrig ända ner till marken så det fick jag ge upp.
 
Vi stannade till vid en blötmark, hundrarna river upp mossa så det står härliga till :)
 
 
Så skulle jag leta reda på Clarys dummies som hon glömde i tisdags. Tur att man har hundar som kan ta upp den åt mej :) Dom tyckte absolut att dom skulle få göra något....... hm, jag kan ju kolla om Senia kan vänta på sin tur utan att knalla. Jag sätter dom och går iväg för att kasta, så får Libra hämta. Gick ju bra :) Så går jag igenom allihop så dom får en markering var.
 
Nöjda åker vi hem, jag tar en tablett och känner mej nu lite bättre. Tur det för jag måste åka och handla och i kväll är sista träningen för denna höst. Kurserna rullar på till våren igen.
 
 

Onsdagsträning

Vi var åter vi dammen och Senia fick vara med :) Satt "lös" vid min sida och fick se när dom andra jobbade. När det var hennes tur var det fart och fläkt och riktigt hyfsade avlämningar. Vi tar det lite lugnt så här i början och känner bara av varandra.
 
 
Birgitta och Biggan....
 
 
Tova..
 
 
Jenna....
 

Min flock :)

Men först, detta kom i min brevlåda :) Det var sannerligen uppiggande så ett stort tack för filmen och jag lovar att spara den till fredagsmyset. Kram på dej gumman :)
 
 
Senia är redan en i flocken, när jag gjorde mat igår låg hon, likt mina, förväntansfullt på golvet. Det kan ju kanske bli en smakbit!
 
 
Natten har varit helt tyst, inte minsta lilla pip. Jag undrar hur mycket hon kommer ihåg från sin förra visit hos mej? I alla fall, när vi skulle till skogen var hon först vid bilen och skulle med :) Vi stannade till vid en liten blötmark och dom drog upp växter för brinnande livet. Nu ska jag fylla frysen med bröd så får vi se vad vi hittar på sen. I morgon ska hon få följa med på onsdagsträningen :)
 

Senia mm.

Först ett förtydligande!! Jennas första varmvilt var den Stefan fick, vilket skedde ett par dagar före andjakten. Däremot menade jag att det var hennes första skadade and som skulle in fredagen efter Stefans lyckade jakt. Hoppas nu att Stefan är nöjd med detta så jag slipper höra mer om denna fadäs! :)

Denna morgon började med att Senia och hennes matte kom hit. Senia ska stanna en längre tid då dom ska jobba utomlands. Vi fick vänta lite med fikat för vetr. kom för att se till en tacka med juverinflamation. Buster har fått tillbaka sin ettriga snuva/hosta. Han har haft den från och till men nu var det värre än tidigare.

Det är svårt att se en gammal härlig katt som mer har varit som en gentleman vara sjuk. Beslutet var inte svårt när jag pratat med vetr. om honom, utan han fick somna in i köket med huvudet vilandes i min hand. Det är ett tungt ansvar att ha djur men han har fått leva ett långt och rikt liv och nu slipper han ha det jobbigt. Saknar dej, du goe Buster.

Efter dessa turbulenta upplevelser åkte Eva, hundarna och jag till skogen. Skönt att gå av sej och bara prata. Senia är nu kvar och vilar sött med dom andra. Det kommer att bli en hel del om hennes göranden här på bloggen så matte med familj kan följa hennes så mycket dom vill :) Månaderna kommer att gå fort, snart ses vi igen :)

Andjakt, igen :)

Denna em. var det dags igen för andjakt och då på detta ställe.
 
 
Vid den första jakten var det till att apportera ut i denna blötmark med massor av tuff vass. Här fick Jenna göra lite som hon ville..... mer som att bygga erfaqrenhet med miljön, alldeles för svårt att jobba för en oerfaren hund så jag hade inga krav alls på henne. Primo fick arbeta desto mer och fick in en and.
 
 
Här är gänget denna dag, 2 labbehanar, 1 flattik och mina hundar :)
 
 
Så var det dags för apportering nr 2. Nu hade jag lite lättare mark att jobba på och Jenna får ta in den första anden.
 
 
Så ska ytterligare 2 änder in, Primo tar 1 och Jenna 1 :) Det blev allt för mina hundar denna dag. Även om, det för mej, är viktigt att veta att mina hundar fungerar praktiskt så vore det förmätet att tro att alla hundar ska vara med på jakt. Så är det absolut INTE! Huvudsaken är att hunden får något meningsfullt att göra i vardagen, att jobba med huvudet. Det är alltid upp till var och en, vad man har för intressen där man kan ha utbyte av sin hund och ett rikt liv ihop med sin kompis.
 
 
Här ett kort från dagens slut. Nu är hundarna trötta, sover så gott :)
 

Glädje :)

För att dra ut på det lite börjar jag med ett kort på stället där vi var idag. Korten är inget vidare men dom SKA med, framförallt lite senare i inlägget :)
 
 
NU kommer det, glädjen :) Glädjen över Jenna! En skadad and föll, jag skickade Jenna på den. Lika bra att börja direkt med skadat för det blir fler.......... Hon småspringer runt runt den, vet inte vad hon ska ta sej till. Primo apporterar på annat håll, hon drar dit för att kolla, jag visar tillbaka henne, hon är runt runt anden, börjar skalla, repar mod och tar tag i halsen, kan ju fungera??!! Börjar komma in med den men greppet känns fel för henne, tar nytt grepp och kommer in :)
 
WOW så glad jag blev! Hon sitter helt stadigt vid min sida hela dagen tills hon får apportera. Primo skickas ibland men hon sitter kvar. Jenna får jobba och ligger sannerligen i, skadat eller inte, vid jaktens slut spelar det ingen roll, det ska IN :)
 
Jaktprov i all ära men det är nu man värdesätter en naturlig apportering av varmvilt annars kan det ju faktiskt kvitta, tycker jag.......
 
Kan tillägga att det kom inga mer skall eller annat oljud efter första anden och jag fick ALLA i hand, död eller levande spelade ingen roll. Hon fick vackert vänta med avlämningen om jag höll på med Primo och hon var hos mej, snällt väntande med anden i mun tills jag hade tid :) Gläääääääädje över min lilla Donna och Primo såklart men med ett oskrivet blad vet man inte men nu har vi kommit flera kapitel fram i vår bok :)
 
Som sagt, korten är kass men det är Jennas livs första and på jakt så det ska med :)
 
 
Goe Primo ska också vara med. :)
 
 
Så ett avslutningskort från sista såten, endast dom änderna är med på bilden, som Liselott och jag + hundar :) jobbade in.
 

Andjakt

Jag känner mej upprymd :) Vi ska vara med på andjakt idag vilket, som ni redan vet, blir premiär för Jenna. Ska bli så spännande att se hur hon uppför sej. Primo får vara med som stöttning, han tvekar aldrig för något så där är jag helt trygg. Libra är inte helt 100 än så jag vågar inte ta henne med i det lite kylslagna vädret. Får se om jag lägger in en rapport i kväll när jag kommer hem...... om jag orkar alltså :)

Jubileum :)

GRATTIS Lydia på din dag idag :) 10 år ung, full av energi. Så fin du var i ditt band runt halsen dagen till ära :) Så härligt att ha dej nära för då finns det möjlighet att fira din födelsedag ihop med din matte. Tack för god tårta och ha en fortsatt riktigt fin dag :)
 
 

Onsdagsträning

Idag tränade vi vatten :) Det fanns hur mycket olika miljö som man bara kan tänka sej, helt kanon! Jenna fick en riktig genomkörare, hon tvekade inte för något. Lyssnade på pipan och dessutom hade vi lugna fina avlämningar, ALLA i hand :)  Det har ju fungerat på träningarna förut också men man blir ju lite fundersam när hon på provet kastade dom till mej!
 
På fredag blir det en ny premiär för henne, hon och Primo ska vara med som apportörer på andjakt :) Då är det skönt att ha med sej att ingen vegetation hindrar henne från att apportera.
 
Birgitta och Biggan var med idag och här kommer dom kort som blev bäst. Dom är på Tova och Jenna
 
Skjutbanan

Igår em. var vi och övade skytte på älgbanan. Det är så himla nyttigt att träna så man känner sej säker på sin bössa. Birgitta och Kjell var också med, Stefan mötte upp senare men då var batteriet i kameran slut.....
 
För alla mina hundvänner så kommer det, med all säkerthet, snart ett inlägg med mina hundar :)
 
Fårklippning

Idag kom Ingela och Tore för att klippa mina får, eller rättare sagt, Ingelas får :) Jag har dom bara till låns och dom gör ett fint jobb med att hålla fint i markerna.Tänk vad ulltottarna kan se fåniga ut när dom är klippta...... men fina! Dom riktigt glänser i det som är kvar, från silvergrått till riktigt mörkt. Skönt att solen skiner så dom inte fryser för mycket när dom nu är i hagen igen.
  
 

Dubbelpremiär!

Stefan fick sin första and och Jenna fick för första gången apportera varmvilt. Allt gick enligt planen så nu är vi 3 som är riktigt nöjda :)
 3 hundar, 1 märgben!

Jenna har "lagt beslag på"  det enda märgben som finns inne. Lite retligt ligger hon och tuggar på det en stund för att sedan ta en paus och visa vad hon har.
 
När ingen vill ta det så börjar hon leka med det, Libra är med på noterna och försöker ta det ur munnen på Jenna.
 
Då vill även Primo vara med och försöka ta benet........
 
Tja, tänker Jenna, jag vill ändå inte ha det mer! Varvid Primo lägger sej i soffan och nöjt tuggar vidare på det :)
 

Flatträning

Igårkväll var flattarna här för att träna och då hade vi genrep inför Hjoprovet. Per-Åke och ev. Lena ska starta så nu håller jag alla tummar jag har för er. Det är alltid roligt att mina "elever" kommer så långt att dom anmäler till prov :)

Första starten är alltid första starten, man känner sej lite vilsen och nerverna är på utsidan. Det är bra att ha Jenna som exempel, ibland så blir det tokigt men desto roligare när man går till pris. Glöm inte att all erfarenhet är bra erfarenhet :)

Vill passa på att gratta Clary som fick ett 2a pris i Norge i helgen med sin Kelmi. :)

På bilden är det Per-Åke med Elsa som kör sitt "prov", Clary, Gunnel och Maria. Lena kastade markering och är inte med på bild, det blev suddigt....... Anette jobbar men vi ses nästa gång.


Hög luft

Vilken morgon :) Hög klar luft, +6, knallblå himmel, då är det bara att njuta. Nu var jag på ett ställe som jag inte besökt på 2v. Senast hade jag träning här och vi väckte jordgetingar till liv, både hundar och människor blev stuckna av dessa argsinta varelser.
 
Vi fick inte in den sista dummisen då och nu när det var lite kyligt ute tänkte jag att det nog inte var någon vidare fart på getingarna. Rätt tänkt, dom sov sött men någon dummies hittade vi inte. Förmodligen har räven, igen, tagit den. Vi kommer säkert att hitta den framöver, men i vilket skick vet jag inte. Ibland är det bara höljet kvar, har räven haft kul så är det ok, jag har fler :)
 Dessa hundar!

Hundarna upphör aldrig att förvåna. Jag var först till skogen, Birgitta skulle komma och tanken var att vi skulle gå en promenad först. Libra sätter sej beslutsamt med ryggen mot mej och bara stirrar mot min bil. - Kommer dom snart?? Jag försökte att få med henne lite längre in, hon tittade bara på mej, vände huvudet mot bilen och väntade vidare.
 
Hur kunde hon veta att Birgitta skulle komma?? Jag har samma kläder som vanligt, inga dummisar i handen och ändå så visste hon!!
 
Efter gruppkortet gick vi till bilarna, nu skulle vi träna Tova och Jenna. Fokusövningar, stoppsignal med störning, dirigering. Jenna fick den svårare varianten och allt gick enligt planerna. Hon var fullt med på vad/hur hon skulle göra, inget fjantande med dummisarna utan snygga fina avlämningar. Har man aldrig tränat hund så är det svårt att förstå hur det kan gå så tokigt på ett prov och sen dagen efter så sitter det, men det är så det kan vara. Nu är jag nöjd med min Donna igen och vet att det bara är att jobba vidare och låta henne mogna än mer.
 
Här kommer gruppkortet.
 

Så kan det gå......

Idag bröt jag Jenna! Inget funkade, lyssnade inte på pipan, slängde viltet till mej!!!, markerade dåligt, vatten jobbet var inget vidare och när det var dags för vattendirigeringen, som inte gick, bröt jag. Nog visste jag att hon inte är klar men med tanke på det jobb hon gjorde i Acksjön så var jag lite förvånad.
 
Jag misstänker ingen fästinsjukdom, utan hon är helt enkelt inte färdig. Med tanke på steget från NKl till ÖKl så är det inget konstigt. Vad jag ska ta med mej är att leta reda på sumpmark intill vatten för det hade hon lite problem med. Var är det tänkt att man ska gå i???? Här direkt????
 
Nu är jag glad att jag inte kom med i Hjo för annars hade jag strukit henne. Jag vet att hon kommer att bli jätteduktig när vi är klara så det är ingen "fara på taket" :)
  

Nya äventyr

Snart ska Jenna och jag på jaktprov. Vi startar i sista par och fick lov att komma senare, kanon att slippa vänta en hel dag förrns det är dags. Vi får se hur det går idag.......hoppas orka skriva en liten rapport när jag kommit hem i kväll.
 

Valpar 2013

Nu är det klart med vilken hane jag ska ha till Jenna nästa vår. Det blir Björshults Xtra Wildwest :) Nu väntar jag på lite nya kort på Zumo som kommer att hamna under valpplaner nästa vecka. All info. om honom kommer också att sättas in där. Tja, nu är det bara att vänta :)

Öl, lampa, träning

Igår smakade Kenneth på godölen som David gjorde här för ett tag sen. Nu är den mogen och fin, smakade så gott. Men så är den gjord på Hôlevallavatten också.......... Ska bli spännande att se om man märker någon skillnad på den ölen han gjorde hos sej och våran. Utan att veta så tror jag att den som är gjord här är markant godare än den andra :)
 
Så har äntligen dom 2 gamla lamporna kommit på plats, det tog ett par år men nu sitter dom där och pryder sin plats :) En tjatig fru och en händig man så löser det sej.............
 
Idag har vi tränat. Dennis, Zamira, Eros och Seila kom. Vi körde mycket fokusövningar samt stoppsignal och tecken. Dom hade sannerligen fokus och det är så härligt att se en nöjd ägare med sin hund :) Ibland går träningarna lite sisådär, men idag var dom sannerligen duktiga. Zamira tränar nu också på att hoppa upp i husses famn, hon kan ju inte vara sämre än Jenna :)
 
Dom tydligaste korten blev på Fredrik och Dennis, samt på Mats och Zamira.
  

Dirigering

Vad passar bättre, när man städar, än att ta en paus för att gå ut och göra dirigeringar?
 
Jag lade ut åt höger, ingen riktpunkt där, åt vänster, en "ö" fick bli hjälpa, och rakt ut. Lite lurig med alla halmsträngar som skas över. Stoppsignalen sitter, väntar på tecken, springa i medvind så här får näsan vara på.
 
Snabbt in med dummisen.
 
Ut igen men nu är det vänster som gäller, går kanon det också :)
 
Nu ska hon rakt ut, vilket är svårast men det gick så fint det också.
 
Mycket nöjd gick vi och pratade med Mia som kom med en häst till hagen. Dom var på bushumör när ytterligare en kom in i flocken.
 

Tokigt!

Man ska ALLTID ha kameran med sej när man går ut. Det brukar jag ha men inte idag :( En älg var alldeles intill oss så där kunde jag fått ett jättefint kort. Så surt att veta att tingesten ligger hemma till ingen nytta!

To Tomoko :)

Tomoko gillade mina köttbullar väldigt mycket, kan detta inlägg göra så att hon kommer på besök snart igen?? :) Till köttbullarna avnjöts morotsstuvning på mina egna morötter. Hur gott får en så enkel rätt vara??


Gott :)

Har haft en givande eftermiddag vid spisen. Jag tog in egna rödbetor som lades in, plockade björnbär vilka blev till marmelad. Lingon har jag köpt av bilen och nu är burkar fyllda med härlig sylt :) Så gott att äta framöver, nu är man nöjd igen :)


Utetur

Det blir lite tråkigt att skriva promenad om o om igen, så idag fick rubriken bli utetur :) Libra o Primo håller på med sitt, men Jenna springer för att att kolla läget.
Det är bra att Libra tar det lugnt när vi är ute så hon slipper koppel, enkelt för mej. Hon kom med på Hjoprovet men eftersom hon håller på med sin antibiotika o inte är helt "ren" då så har jag strukit henne. Nu tycker jag Primo är flåsigare igen, hoppas jag har fel. Har hundarna varit sjuka så blir man extra uppmärksam om hur dom är. Det är bara att vara medveten om problemet o inte köra på mer än vad dom klarar av.


Morris

Fick på mailen så härliga sommarbilder på Morris. Personligen gillar jag nog den bilden bäst där han ligger i lillhusses knä och sover med sin anka :)
 

 
 

Acksjön

Vi får börja från början..... när vi var på väg så kom jag på att vi skulle svänga in för att hälsa på Ingrid och Idun. Sagt och gjort, på vinst och förlust, men vi hade tur! Dom var hemma :) Så himla roligt att se Idun igen, det var ett tag sen. Vi tackade för kaffet så var vi på väg igen.
 
Väl framme åkte alla våra saker in, vi lever spartanskt men det är helt ok :) Mat in i ugnen så ut en sväng med Jenna och Karda, se oss omkring och leta lite svamp......
 


Som vi letade efter kniv och gaffel, fanns inga så då tager man vad som finns :)
 


Skulle se till min bädd och gissa vem som tagit plats? Nix, jag tog inte den lilla madrassen....... vi delade....... :)
 
Lördagsmorgon kom, vi var på plats vid 7 för att börja dagen som funktionärer. Birgitta strök Tova som är som hon är efter löpet...... helt rätt tänkt! Efter lunch var det så dags för mej och Jenna. Hon är inte klar för denna klass men det skulle bli så spännande att se vad hon skulle tycka om allt.
Första övningen blev alldeles för svår, markering som hon inte skulle ta utan hon hade dirigeringen att hämta in. Under helgen var det endast 2 hundar som löste det, så det var svårt.
Söket gick fint, hon var helt lugn vid mina ben och helt tyst, fullt fokus på allt som hände. Grunden sitter och det var jag supernöjd med, arbetet är det bara att jobba vidare med.
Vattendirigeringen gick inte så vi fick en nolla. Inget förstapris under helgen delades ut men massor med nollor.
Jag brukar alltid se så allvarlig ut på kort när jag startar så döm om min förvåning när jag ser ett där jag skrattar stort :) Men så är det lätt att skratta när Ingemar skojar till det.
 
På söndagen fick jag hoppa in då ett ekipage inte dök upp. Nu löste hon det första arbetet och litade till fullo på mej. Satan i gatan så nöjd jag var, vi var utan tävlan men bara att se att hon nu följde mina, endast, 2 tecken så hämtades dirigeringen in :) Hon kommer att bli bra när vi har kommit längre i träningen, min lilla donna och jag :)
 
Skickar en varm hälsning till er Värmlänningar som vi umgåtts med hela helgen, vi ses om ett år igen :)
  
 
 

RSS 2.0