Allhellgonahelg

Under skogsvistelsen passade jag på att fixa granris och mossa som jag ska pynta mor och fars grav med. Jag har lite svårt för det amerikanska firandet som väller över oss denna helg, jag är inte särdeles religiös men skickar hellre en tanke till nära och kära än sätter pumpor på trappen.
 
I kväll kommer goda vänner så vi ska umgås helgen lång, det blir mycket aktivitet i skogen men även en del andra utflykter står på agendan. Alltså är det bäst att jag sätter sprutt så förberedelserna är klara när dom dyker upp :)
 
 

Torsdagsträning

Dagen började med frost i gräset, så himla fint. När jag, under promenaden, kom till det gamla rucklet så ville jag ha ett kort på det. Det lilla huset tilltalar mej, det är vackert grått och har en gedigen historia att berätta bara man tar sej tid till att lyssna.
 
Sen drog jag till skogen för träning. Jag hade ett hum om vad Lotten ville träna och dom bästa uppläggen brukar jag få när jag gått och lagt mej, så även igår. Egentligen brukar jag inte lägga upp en hel träning i huvudet för det blir alltid förändringar. Däremot brukar jag ha en plan och utgår från den. Eftersom det är olika färdigheter på dom tränande så får man vara flexibel i övningen så alla kommer vidare.
 
I stort blev upplägget som jag tänkt :) Tali, Leia, Porter och Tova fick börja med fokusövningar och nu gick det mycket bättre än sist. Vi avslutade första passet med markeringar vilket sköttes utmärkt. Hundar in i bil och vi tog en fika, bra med lite andhämtning för både folk och fä :)
 
Så fick pluttisarna vila och Charlie och Jenna fick följa med Tova och Porter för närsöksövningar. Mitt tänk var att börja väldigt enkelt med tung dummies för att varje station skulle bli svårare och svårare med än mindre dummisar. Porter fick lite extra hjälp då han inte kommit så långt, allt för att han ska lyckas. Jag brukar vara nöjd efter mina träningar men idag var jag supernöjd :) Rackarns så duktiga hundarna varit.
 
Det är bara fantasin som avgör om man kan komma framåt i träningen, hitta nya vinklar för att inte hamna i samma mönster. Om jag får lov att skryta över mej själv, vilket sällan händer, så tycker jag att min kunskap, nyfikenhet och fantasi bara blir bättre och bättre för varje år som går. Tänk så mycket jag lärt under alla år, att man inte kan ha en gemensam mall till alla hundar. Alla är individer och ska tränas utifrån deras egna egenskaper. Att dom vill aportera är gemensamt men det är nyanser som man måste se för att ge varje hund en rättvis träning, det är då man kommer framåt.
 
Vi kör nästa torsdag igen samt även lördagen den 8e kl 10, platsen kommer via mail. Dessa träningar gäller H F-hundar, dock får Elsa följa med Sally såklart :)
 
 
 
 
 

Vatten

Det blir gärna lite för lite vattenträning på hundarna. Före ett års ålder ska det vara sparsamt med det bara för att inte driva på förväntningar. Vi testade våta avlämningar när vi var hos Lotten och jag tänkte, igår, repetera det på Tali. Jag har en damm i min hage så vi gick dit, dummies kastades i. Hon simmar mycket fint, bra grepp och inleverering, dock släpper hon den just när jag ska ta den så det får vi jobba vidare på. Jag testade om hon skulle låta bli att skaka även om jag var längre bort och det lät hon bli :) En bra början :)
 
 

Dammsugarnjutning

Dammsuger jag golvet så är det bara Tali som tycker det vore kul att leka med munstycket. Tar jag bort det så hör Libra och Primo det på ljudet direkt och kommer för att bli dammsugna. Dom tycker det är så himla gott och tävlar om vem som ska stå närmast och få mest av njutningen :) När röret så är på igen går dom omedelbart för att lägga sej, nu var det över för denna gång. Jenna har aldrig fattat vad som kan vara skönt med det hela och övervakar allt från soffan.
 
 

Tjuvträning :)

Det kan man säja att vi hade idag :) Lotten har oktoberlov så vi passade på att fara till hennes marker för en träning. Hon hade tagit upp vilt så nu blev det ett dolt sök + 2 enkla markeringar för Tali och Leia. Det är första gången som dom får göra detta så det var spännande att se hur dom skulle fixa det. Vi var mycket nöjda över deras arbete :)
Efter fikat var det dom storas tur. Större sök, dubbelmarkering + ett linjetag på söket. Härligt nöjda tog vi en kopp kaffe till före hemfärd.
 
Det är svårt att få till bra bilder när ljuset är dåligt men det på Charlie blev jag nöjd med.
 
 

GRATTIS ZENO

Idag för 11 år sedan föddes det bara en valp här i stugan och det var Zeno :) Zeno blev en Skånepåg och har haft ett fantastiskt liv ihop med Peter, Johanna och Emil. För ett år sedan trodde vi nog inte att Zeno skulle bli så mycket äldre men efter en operation så blev han än piggare. Varmt Tack för att ni tagit hand om gossen på ett så fint sätt och ett rungande grattis till Zeno på sin dag idag :)
 
 

Hemma igen

Vi har haft en härlig helg i Helsingborg med barnbarnet. Kenneth och David rensade bort en massa bräder från den förra altanen. En del for till tippen och en del hamnade på vår kärra. Minna och jag fixade med lite blommor och gamla löv men mest mös vi med Albin, den lille sockertoppen <3
 
 

Lille Albin <3

Så har vi äntligen kommit till Minna och David för att se nytillskottet Albin :) Tror nog att han också tycker mormor är bäst även om han har det väldigt gott hos morfar. Idag fick han följa med till Bruces skog där hundarna fick ett träningspass. Karda hade riktigt bra fart och ork på söket så jag hoppas hon är på rätt väg nu och att hon fortsätter vara frisk från fästingsjukdomar.
 
Birgitta erbjöd sej att ta hand om Libra och Primo så det blev Tali och Jenna som fick följa med. TACK Birgitta det underlättade rejält <3
 
 
 
 

Finbesök :)

Idag kom Eva och Senia på ett träningsbesök :) Så roligt att ses igen och ni jobbar så fint ihop. Nu har du lite nya tips med dej hem så slipar vi vidare nästa gång vi ses :)
 
 

Torsdagsträning..

rullar på än ett par veckor för H F-hundarna. Lördagen den 8/11 har vi också träning för mina hundar, ev blir det den sista helgträningen för i år. Leia och Tali fick vara med 1a passet då även Tova och Ginnis tränade. Efter välförtjänt kaffe i stugvärmen fick Charlie, Porter och Jenna följa med.
 
 

Klart....

Både Jenna och Primo hoppar glatt upp på bordet men lyckas ändå se så eländiga ut när jag ska börja trimma dom. Libra tycker att klippning är av ondo så att lyfta en 30 kgs hund som ligger platt på golvet är inte lätt, väger minst det dubbla men jag vann, som vanligt :) Nu är dom prydliga igen och kan visa sej i den stora staden. Undrar om maken läst min blogg idag för jag fick ett SMS om att även han ville bli fin i håret :) Det fixar jag så är vi alla resklara när det blir dags :)
Ljuset faller konstigt på de 4 efter utfört värv men......bild blev det i alla fall.
 
 
 
 

Trimstuga

Nu är det sannerligen hög tid att trimma hundarna så dom är snygga när vi åker till Helsingborg :) Bonnhunna som dom är så är dom allt lite vildvuxna nu...... Jag har tagit Tali under saxen och så fin hon blev :) Snabbt och lätt gick det så efter lite fika ska vi ut igen för fortsatt göromål :)
 
 

Mystik

En härlig morgon med undertoner av mystik. Vilken tur att kameran var med :) Kenneth är nu på jobbet igen så det var, som vanligt, bara att ta tag i dagen. Nästa sjukling skulle ses till........ min symaskin har tappat förmågan att backa och det går ju inte nu när dummisar ska sys. Det var bara att köra iväg maskinen så får vi se när den är frisk och kry igen :)
 
 

Måndagmorgon

Nu är det lite som vanligt igen. Ut till skogen på morgonen med hundarna. Passade även på att pocka lite svamp, hittade lite trattisar och även den gula släktingen :)


Godsaker

I går tog vi hand om det goda älgköttet, nu ligger det i frysen för att avnjutas lite längre fram. Märgbenen åkte med hem till hundarna och medans jag paketerade och frös in även dom så fick 4-beningarna var sitt. Dom var mycket nöjda över det och knaprade på :) På bilden är det Tali som njutningsfullt gnager på ett ben.
 
 

Kropp o knopp

Ja, ibland är inte kropp och knopp kompatibla med varandra! Libra och Jenna fick följa med i dag när det var lugnare på hemmafronten. Under 1a drevet kände jag att kropp och knopp inte samarbetade så jag bad om att få gå i drev under dagen. Jag tror att oron över maken tagit ut sin rätt och då ska man inte sitta med bössa och ev. göra felbedömningar. Vi har en jaktledare som är kanon, lyssnar, tar in och beslutar därefter. TACK men ........ det resulterade i 3 jobbiga drev :)
 
Ändå är jag så himla nöjd :) Med mitt beslut, vilket var helt riktigt, och att få se Libra snart 9 år göra ett så himla bra arbete med pingla på och hon orkade med råge alla 3 dreven :) Hon och Jenna ligger i, lite lojt när det inte finns vilt men mer distinkt när dom har känning. Smart kan jag känna, varför ödsla krut på något som inte finnas?
 
Väl hemma igen var det dags att göra mat, Lasagne :) Tog lite tid men jag fick min öl och GD så ren och fin åtnjöt jag kvällens mat i värmen från brasan :) I morgon är det en annan dag, slakteboa, där ska vi stycka upp det som fällts och den som har synpunkter på det kan jag bara säja att - Mer ekologiskt än så här kan det inte bli!!!!!!
 
Kom på en sak, när ni ser bilderna så går det in fler än 2 i min bil......... :)
 
 
 
 
 

Duktig Tova

Tova har haft en bra dag på jobbet :) Pingla på så vet hon vad hon ska göra, tror det ligger i generna :) Matte är med i grannlaget så det är roligt att få rapporter när man får hålla sej hemma. Maken är dock lite bättre så jag räknar med att komma iväg i morgon :)


Ändrade planer

Ibland blir det inte som man tänkt! Kenneth hade stora problem med magen i natt, så även ryggen. Det var bara att ringa 1177 så jag kunde få hjälp till honom. Jag fick recept på näringsdryck som jag kokade och även tips på mat som han ska ha. Nu har jag varit och handlat så ska vi se om jag inte kan kurera honom. Tycker att det känns lite bättre men vill stanna hemma för att hålla ett vakande öga.
 
Att gå ut i skogen går alltså inte, inget svårt val men nog saknar jag mina gubbar och skulle mer än gärna vara där. Blir jakten inte klar idag så hoppas jag kunna åka dit i morgon.
 
Tänk om man kunde klona sej, då hade jag även varit och hälsat på dottern och deras lille gosse men även det får stå tillbaka ett litet tag till.
 
 
 
 
 
 
 

Stackarn

Då tänker jag på maken som med sin onda rygg inte kommer utanför huset. Älgjakten missar han, förmodligen hela veckan. Då vill det till att ha bra historier när man kommer hem :) 
 
Idag fick Primo följa med, Jenna är självskriven då hon är bäst av dom alla. Libra är inte så pjåkig hon heller förstås, Tali för liten och Primo kommer aldrig att få full kondition efter sina fästingsjukdomar. Han tycker det är så roligt och nog letar han vilt när han orkar men Jenna ligger i hela tiden.
 
Jag har egentligen inga problem med att gå i drev, det är så roligt att kunna använda hundarna och se hur dom jobbar och om dom stöter upp något. Man vill ju gärna att dom ska få lön för mödan och det allra bästa är när det skjuts för dom :) 
 
Dock kan jag undra hur JAG tänker ibland! Vi gick i drevet, ett jättebrak hörde en kompis och det kom från en större täting där slyt var röjt. Direkt erbjöd jag mej att gå in där med hundarna för att, förhoppningsvis, stöta djuret framför oss. BRA TÄNKT! Det var bara det att slyt låg som plocke pinn och det var massor, överallt. Även hundarna hade problem så vi hade det inte lätt och jag hade riktigt hög puls när jag kom ut igen. Nästa gång ska jag tänka en gång till och ev. skylla på ett ont ben eller nåt´. :)
 
Jenna sitter före start alldeles intill mej så hon inte missar när det är dags att gå. Pinglorna runt deras halsar pinglar gemytligt men idag fick vi gå tomhänta hem. Efter sista drevet skulle vi fika, det gör vi en hel del och det är mysigt att sitta och bara prata en stund. Särskilt som vi blivit lite blöta av regn och känner oss småruggiga. I morgon är det en ny dag och tills dess ska kläderna vara torra igen. Nya mål, nya äventyr :)
 
 

Ingen bra dag

Kenneths onda mage har spritt sej till en jätteond ländrygg. Jag kunde inte göra så mycket för honom denna tidiga morgon utan gick ut för morgonpasset. Lagom till VC öppnade telefonlinjen var jag hemma igen för att vara behjälplig. Efter en himla massa turer hit och dit, blir långrandigt att skriva om det, så ringde han jobbets sköterska. Ett stort rungande tack för hjälpen, det var guld värt, resultatet blev att en ambulans kom och hämtade honom.
 
Att köra maken i bilen var uteslutet, att sitta längre stund går bara inte. Jag stannade hemma för att ta hand om markservicen men åker in så fort han ringer och fått lite svar på vad det kan vara. Tilläggas kan att Kenneth tyckte det var onödigt för mej att åka med. Man blir lite splittrad när något sådant här händer så att gå ut i älgmarkerna igen var uteslutet. Får se hur läget är i morgon om jag ska ut eller inte. Just nu är hans välbefinnande i första rum.
 
Morgonen i tornet var fullständigt händelselös, inte en rörelse på marken, fick dock ett par muggar kaffe i väntan på ev. närkontakt....... Väntar på att grabben ska komma hem så jag får dagens rapport :)
 
 

Älgjakt

Nu är den igång :) Som vanligt går vi ut i ottan på enskilt pass. Dimman böljade lite fram och tillbaka i gryningen så det var lite svårt att hålla fokus. Dock fick jag se ett par vuxna djur närma sej, kom liiiite närmare så jag kan få se vad ni är för några. På bild nr 2 kan man se tjuren uppe i vänstra hörnet.
 
Det var himla svårt att räkna taggar och jag kom inte längre än till 3 på ena sidan, för lite för att den ska vara skjutbar. Det andra var ett hondjur som heller inte skulle skjutas denna morgon. Länge och väl höll dom på att äta på ett retfullt, precis lagom avstånd för att jag skulle känna mej säker på om tjuren var lovlig eller inte.
 
Vid 9 var det samling, fika, genomgång av vad som setts på morgonen och dito planering av fortsatt jakt. Kenneth ligger sjuk till hans stora förtret.......... men grabben blev nöjd som nu kunde ta hans plats....... Tali fick följa med Jenna på drev men tyckte det mest var förunderligt med allt stoj, människor som höll på i skogen hela tiden så hon gick mest med mej. Nu hade jag absolut inga förväntningar på henne, är man 7 månader så ska man inte ha det. Ändå är det en bra erfarenhet för henne och på slutet hängde hon med Jenna lite mer. Nästa år kan hon få visa lite mer vad hon går för :) Man kan tydligt se på bilden av dom vem som sprungit mest :)
 
Nu hoppas jag att vi ser mer älg i morgon, för dom finns, det vet vi.  Just det! Bilden på kakorna är bara ett bevis på att Kjell hade med det i år också. Det är ju så att har man gjort en sak 2 ggr så är det en tradition, denna kaktradition blir svår att prata sej fri från :) Tacka frugan, det var lika gott som vanligt :)
 
 
 
 
 
 

Finbesök :)

Så är Jonas, Maria och töserna på visit :) Riktigt mysigt att få rå om dom hela helgen.
 
 
 

Odör

Jag har sedan ett par dagar tyckt att det luktar illa bak i bilen. Hundarna har inte rullat sej i något äckel på länge så dom kunde jag inte skylla på, men vad kan det då vara som stinker? Min morgonnäsa är mycket känslig..... och när jag doftade över dummisarna som låg i bilen hittade jag vad det var som stank.
 
I tisdags hittades en av mina dummiesar i skogen med sönderbitet handtag, den hade förmodligen en räv tuggat i. Kanske blev räven riktigt sur när den inte var ätbar och kissade ner hela apporten :(  Den luktade så himla illa att den nu kommer att slängas, tror inte det går att tvätta bort. Tur man finner orsaken i alla fall.......
 
 

Ett gossebarn :)

Jag trodde nog att barnet skulle titta ut i natt. Minna talade om igår morse att det börjat röra på sej men jag fick lov att inte säja något och det gjorde jag ju inte. Dom åkte in vid 18 tiden och (om jag minns rätt) så föddes gossen kl 22 50, 3250 g och 51 cm lång :) Kan ha missat något ang. barnets vikt mm, det var svårt att somna om efter det glädjande telefonsamtalet men jag ska snart ringa Minna så får jag höra mer :)
 
Jag hoppades få se ett kort på den lille godingen men den ömma modern och fadern är säkert tagna av denna upplevelse och under dagen kommer jag nog att få se en massa bilder.
 
I morgon kommer Jonas med familj, det ska bli roligt att träffa töserna igen. Det blir alldeles för sällan när alla bor så långt bort så då får man njuta när man ses igen. Dom är här hela helgen :) och på måndag är det älgjakt. Lite hoppas jag att älgarna skjuts fort och lätt så vi kan dra ner till Helsingborg så fort det bara går. Å andra sidan kan Minna få vila upp sej lite för när vi ses så stannar vi över natt och det får inte bli för mycket för den lilla familjen :)
 
Solnedgångsbilden tog jag bort för nu har jag en bild på lillkillen att sätta in <3 Natten har förflutit fint och jag tror nog att dom stolta föräldrarna är lika trötta som deras underverk <3 Fram på dagen ska jag ringa igen :)
 
 
 
 
 
 
 

Nära :)

Det närmar sej med stormsteg :) En liten, alldeles ny människa ska snart se dagens ljus. Minna och David ska bli föräldrar och jag bli mormor för första gången :) När Jonas ringde och hans första barn kom till världen så kunde jag inte prata, Kenneth fick ta över. Så kände jag att nu kan jag prata och gjorde ett tappert försök men fick lämna över telefon igen :) Det är lätt att leva sej in i föräldrarnas glädje, det är stort, jättestort.
Nu sitter telefon som klistrad i handen och den ligger även intill sängen så jag inte missar något. Det är beräknat till den 15e men vem vet? Det kan komma tidigare, hoppas inte på senare för det är jobbigt att vänta :)
 
Det är mulet ute så det var svårt att få fina kort på hundarna, dock ett på soluppgången.
 
 

Stämningsfullt

Hösten är bäst, i alla fall min favoritårstid. Nu kan man tända ljus och i en utelykta har jag ett batteriljus som är helt ok :)


:(

Ibland är det helt hopplöst att komma in på bloggen för att göra ett inlägg :( Det är få saker som gör att man kan bli väldigt irriterad men en sådan är detta. Nu kom jag i alla fall äntligen in igen :)
 
Igår åkte jag med Birgitta och Tova på prov. Det var beläget vid Sjöön, ett rakt prov och inga konstigheter. Tova gjorde kanonmarkeringar med var ofokuserad på söket. Ett 3dje pris följde med hem.
 
 

Sök

Det är länge sedan jag la ett sök i en stubbåker vilket inte är helt lätt. Tali går från klarhet till klarhet och jag har sett att hon kan jobba på ett sök med annan hund. Skulle det fungera när det är så öppet och kan hon sitta kvar när 12 dummisar ska slängas ut på ett stort område?
 
Som vanligt gäller, en gång är ingen gång! Hon sitter fint kvar när jag är på väg tillbaka :) Så börjar jag skicka Primo........ Libra....... Jenna......... Tali, alla är ute och söker samtidigt och lillsnuttan gör sitt jobb och bryr sej inte om något annat :) Hon använder sannerligen näsan så hon liksom dom andra får hämta in 4 dummisar var vilket gick överraskande fort :)
 
 

Jippi....

idag kommer maken hem igen efter 2 veckors arbete utomlands :) Nu ska jag planera god mat för kvällen. Som den rutinmänniska jag är så började vi med en promenad. Fick ett par riktigt fina kort, dom är jag nöjd med :) Efter den sedvanliga muggen kaffe samt bloggande så ska jag ta tag i städningen för att sen baka bröd. Jag har fullständigt ledsnat på köpebröd och då är det gott att ladda frysen :)
 
 

Ett avslut..

har alla dagar så även denna :) Tali går på grundkurs i lydnad som är förlagd på söndagar, helt hopplöst att få ihop det så jag kan åka dit. I söndags funkade det men inte 2 söndagar framöver. Lite trist för Tali tycker det är riktigt roligt och duktig är hon också. Jag fick lov att haka på valpkursen som är denna kväll och det var jag tacksam för, då kan vi kanske komma ikapp :)
 
Vi var tidiga...... så vi tränade hopp före alla kom, det är kul. Tali är uppmärksam på andra hundar men inte mer än så, himla skönt att ha henne stadig och inte måste fjanta fram till andra hundar. Vi skulle gå slalom runt övriga deltagare, jag stannade till framför ett ekipage för att jag ville ha lite mer fokus från Tali, då får jag frågan - Är det en Setter?
 
Kan säja att jag hann tänka en himla massa svar på frågan....... men log och sa att det är en flat :) Hon blev lite tyst så sa hon - Vilken underbar färg hon har. Tja, så kan det gå och det är inte första gången det tas fel på ras :)
 
Väl hemma igen så blev det ett kort på ett härligt kvällsljus.
 
 
 
 
 
 

Torsdagsträning

Igår em bestämde jag mej för att putsa alla fönster på nedervåningen utvändigt. Så bra det blev :) Nu är det bara...... insidan kvar. Gissa om jag blev sur när jag hörde att det regnade tidig morgon :( Det brukar vara så, rena fönster så blir det regn!
Då var det roligare att åka till skogen för träning. Eftersom det var mulet fick kameran stanna hemma, synd för solen kom fram lite senare. Det blev en riktigt bra träning och mycket träningsprat under fikat. Jag blev förvånad över att klockan var 13 30 när vi skulle bege oss hem igen. Tiden går fort när man har roligt :)

Underbara morgon

En härlig morgonpromenad i hög luft och strålande sol. Hundarna testade om dom alla fick plats i den lilla vattenpölen, det gick finfint :)
 
 

RSS 2.0