Tali

Här kommer härliga bilder på Tali från söndagens prov, tack Bittan för bilderna :)
 
 
 
 

Duktig hundförare?

Jag känner att jag måste skriva av mej, ibland är inte saker och ting ok! Som ni vet var vi på jaktprov i söndags. Mina kompisar stod i publiken för att se när jag startade, inget konstigt i det. Självklart är det alltid spännande att följa startande och se hur det går. Det tråkiga är dock att i publiken finns alltid dom bästa hundförarna, som kan och vet mest.
 
När jag startade pratades det om att man absolut inte ska starta en så ung hund. Varför blåste jag tillbaka henne "därute"? Låt henne jobba! Mm mm. Visst Tali är ung och jag vet vad hon kan och inte kan men hon behöver erfarenhet i provsituation. Jag har inga som helst krav på henne att hon ska prestera på topp eftersom hon är ung. Jag blir inte irriterad eller förbannad på henne om hon gör fel, absolut inte! Att jag blåste tillbaka henne gjorde jag för att hon var alldeles för långt ut ur söket och domaren hade tydligt talat om var gränserna gick, det är så man gör!
 
Som publik kan man tycka och tänka precis som man vill men man håller tyst och kan ta upp det med sin kompis när ingen annan hör. Det hör till ren hyfs om hur man beter sej i sociala sammanhang! Den bäste föraren finns trots allt inte i publiken.....
 
Efter alla år jag har hållit på med detta så blir jag fortfarande upprörd över hur vissa beter sej och jag kommer aldrig att tycka det är ok! Tilläggas kan att jag och Tali köpte varsin hamburgare efter provet, hon ville inte ha dressing på så det slapp hon. Tali är BÄST i alla lägen, alltid, oavsett!
 
 
 
 
 

Sam

Sam är kullbror till Tali och även han var på äventyr igår :) Han genomförde ett MH-test :) Ryktesvägen så har jag hört att han inom snar framtid ska gå ett apellspår, det ska bli spännande att höra hur det gick :)
 
 

Jaktprov

Idag har vi varit på Sjöön och startat i NKl jaktprov. Sally och Tali, som är kullsyskon från Jenna/Maltekullen, skulle starta. Sally var först ute och gör ett riktigt fint arbete som resulterade i ett 1a pris :) Tali var duktig hon med men var lite ojämn på söket vilket gav ett 2a pris :) Båda töserna har startat en gång tidigare och då fick Sally ett 2a pris och Tali ett 3dje pris, alltså har dom tagit ett steg upp i prisvalör.
 
Vilket avslut på säsongen!! Kunde inte bli bättre :) Stort grattis till Maria och Sally, jag gläds så med er :) Njut nu av denna 1a så länge ni kan :)
 
 

Viltspår

Doris har tidigare fått 2 korta spår som gått jättebra. Nu tog jag med klöv och blod till skogen för att lägga ett längre till henne och Kenneth. Det blev nästan 300 m, 3 vinklar och spåret gick även över landsvägen. Hon är väldigt duktig på att spåra så det är kul för Kenneth att träna henne :)
I morgon ska Tali starta på jaktprov igen men sedan ska jag köra på med viltspår till henne så kanske vi hinner ta championatet i höst.
 
 

Glad idag

Man kan inte vara annat än glad när solen skiner och det är ett underbart väder. Jag passade på att leta lite kantareller när vi ändå var i skogen och fick med lite hem, än levererar skogen. Nu är det bara att vänta in trattisarna så blir det en del att torka också. Den vackraste av svampar är nog Flugsvampen, giftig men fin att se på :)
 
 

Hundförare

Idag var det dags att vara hundförare igen. Det behövdes ett ekipage till så jag frågade Per-Åke om han kunde hänga på och det kunde han :) Med sej hade han "Torpedos Elsa" samt Jennadottern Sally och jag hade Jenna samt Tali med mej.
Redan denna 2a gång så var det ett helt annat fokus på Tali, hon var med i matchen direkt. Den första fågeln som föll runt mej fick hon ta, lite som belöning för att hon är så duktig vid min sida. Det blev inte många änder skjutna men Jenna fick hämta ett par hon också, kortet med fågel i mun är på henne.
Hur gick det då för Sally? Kanon :) Jag såg på avstånd hur Per-Åke skickade henne och snabbt var hon tillbaka med anden. Då gjorde vi tummen upp :) Så himla kul när det bara finns där, att även kunna utföra ett arbete på jakt. Bra jobbat Sally och hälsa din matte så gott :)
 
På bilden med hundarna är det Elsa tv. sedan Sally, Tali och Jenna.
 
 

Doris

Den som tycker att flattarna är väl glada och hittar på upptåg säjer jag bara - Kom och hälsa på Doris! En otroligt energisk hund, full av upptåg. Hon gör allt bara för att hon kan och säjer jag till henne skäller hon ut mej, högljutt. Jag inser att jag skulle kunna ha 10 flattar hemma men det räcker med en Doris. För det jobb hon ska utföra framöver så är hon perfekt och har den mentalitet som krävs men det är så totalt annorlunda från det jag är van vid.
Till hennes fördel så är hon otroligt charmig och jag tycker mej märka en viss mognad som smyger sej på. Tali går inte längre med på att den lilla hänger i hennes svans eller biter sej fast i byxorna så jag behöver inte gå in och bryta alls så ofta längre.
När dom knôr ihop sej i soffan för vila ja, då smälter hjärtat :)
 
 

Utflykt

I söndags åkte vi till våra kompisar på Tjörn för på måndagen var det tänkt att vi skulle ut och jaga. Jenna och Doris fick åka med för detta äventyr. Doris fixade båten galant och hon härjade som hon ville ute på ön så hon gillade sannerligen läget. Regntunga moln kom in över oss men efter regnet så blev det riktigt bra väder igen. Det var väldigt magert med fåglar i luften så fångsten blev 0 men vi hade en härlig dag ihop så vi var nöjda i alla fall :) Tack för all god mat och fina umgänge, vi ses snart igen :)
Tack Birgitta för hjälpen med övriga hundar :)
 
 

Kompisar

Det finns stunder på dagen då allt är frid och fröjd :) Det brukar sammanfalla med att Doris vill vila...... Då kan även Pysen få vara ifred och sova ihop med Tali och Doris.
 
 

Mera träning

I dag fick vi tillgång till dammen igen vilket var roligt så vi kunde köra provträning. Precis hela kittet gjordes för att det skulle bli så likt som möjligt och det blev kanonbra :) Allt var inte lätt och att söket skulle bli så svårt var en liten överraskning. Dock lägger man ingen press på ungdomarna utan stöttar där det behövs för trots allt så var det träning även om det var på allvar :)
 
 
 

Så det kan bli

Barbro och Dag köpte Abbe av mej och då visar det sej att dom har ett ställe inte långt från oss. Det skulle dom sälja och då berättade jag det för Stefan, vår yngste grabb. Så idag var vi hos dom där dom bor och gick igenom det praktiska för stället nära oss :) Grabben och hans sambo flyttar dit när allt är klart och jag är så himla glad att få en av ungarna nära och inte behöva åka 3 - 5 timmar för att hälsa på, därför blir det alldeles för sällan vi ses och det saknar jag. Lustigt hur saker och ting kan bli :)
 
Samtidigt passade jag på att mysa med Abbe, en genomtrevlig valp som gärna hämtade dummisen jag haft med. Snart nog är ni också med på mina träningar och får lära dej ännu mer :)
 
 
 
 

Träning

Idag var vi hos Birgitta och markerna runt henne. Det är sällan vi är där så det blev ny mark för oss vilket är väldigt bra. Helen och Elmo var i "krokarna" så dom ville vara med och det var jätteroligt att ses igen.
 
Det var inget bra ljus i skogen för att ta kort men så kom solen och det ångade riktigt bland träden. Helt annat var det när jag kom hem, då vräkte regnet ner men det gjorde inte så mycket för då var vi ju klara :)
 
Med idag var Leia, Elmo, Porter, Tova, Jenna och Tali.
 
 

Äckligt

Näst efter fästingar så avskyr jag älgloppor :( Efter skogen i morse och jag hade kommit in så kände jag hur det kändes något vid örat. Är det håret som bråkar och killar mej? Jag tog bort det från örat men det killade ändå...... gick till spegeln och såg älgloppan som ansåg att örat kunde vara en bra plats att bo i, blääääää!! Den dog den snabba döden :)
 
Det måste vara något fel för när jag bakat Biscotti, dubbel sats, så försvinner dom på något mystiskt sätt? Jag har en burk på bänken och en annan där övriga ligger för att sedan ska fylla burken i köket. Den stora burken är fort slut och jag undrar om det kan vara Doris som tar sej in i skåpet och äter upp dom eller så är det Kenneth :) Nu har jag i alla fall gjort en ny laddning så kanske dom varar längre denna gång...... eller inte.
 
Alltså blev det en dag med ytterligheter, äckligt till gott och det är väl egentligen helt ok. Är man en skogsmulle så får man ta det negativa med det och faktum kvarstår att jag tog hem segern med detta kryp.
 
 
 
 

Ljungås

Idag for vi för att träna hos Ingela i Ljungås. Hon har fantastiska marker med mycket blöta och mossa vilket är svårt att hitta här. En jättefin liten sjö finns också så här har man alla möjligheter till att variera träningen. Vi hade vilt så det blev som ett B-prov, mycket nyttigt för Tali att vara i helt okänd terräng. Igången till sjön var hon heller inte van vid ej heller hur hon skulle ta sej upp så hon fick sannerligen ta i, skam den som ger sej :)
 
Jätteroligt att ses hemma hos goa Ingela igen och även att få träffa Maggan, det blir alldeles för sälla jag tar mej tiden för att fara dit men det får nog bli ändring på det :)
 
Korten som kommer på Sally har jag snott, vilket jag fick :), från FB och dom är från provet i söndags. Sedan kommer ett gäng bilder från dagen.
 
 

Duktiga Sally

Fick en härlig rapport igår, Maria och Sally var på jaktprov i Hjo och det var deras premiär vilket resulterade i ett 2a pris :) Bra jobbat.
 
Liten blir stor och nu är det många äventyr på G :)
 
 

Älgfest

Igår började dagen lugnt men sedan skulle vi iväg till skjutbanan för att ha sommarfest med jaktlaget. Vi började med skjutning och det var 4 stationer med varierande svårighetsgrad. Jag var själv nöjd över mitt resultat och avslutade på sista stationen med full pott av poäng. Efter det var det dags att avnjuta älgfile´:) Så var det prisutdelning, Kenneth sköt bäst och blev årets jägare, Börje kom 2a och fick en fin rosett som det stod diva på, munterheten var stor :) Även en tipspromenad hade vi och då fick Ida sitt fina pris, väldigt passande :)
 
Som vanligt, med mina gubbar, så var det mycket skratt och en hel del historier som berättades. Dagen kunde inte avslutas bättre.
 
 
 
 

Lugnt

Just nu finns inte så mycket att berätta, det är lugnt i Hôlevalla :) Det enda som "stör" lugnet är väl Doris, hon ser till att det händer saker mest hela tiden :) Just nu försöker hon bita husse i näsan...... Bilden på Primo får illustrera att det finns hopp även om Doris :)
 
 

Talis premiär

Tidigt denna morgon gav sej Jenna, Tali och jag oss iväg för att vara med på andjakt. Det är alltid skönt att ha en läromästare med, Jenna är tryggheten själv och hetsar inte upp sej i onödan. Hon är uppmärksam och vet vad som gäller när jag så säjer till att det är dags att jobba. Libra lärde upp Primo som tog hand om Jenna som nu fick axla ansvaret för Tali.
 
Jenna fick hämta första anden medans Tali lyssnade på skotten, såg fåglar falla och även Liselotts Tollare Spex jobba på sitt håll. Hon var stadig vid mina fötter och knäpptyst alltså lät jag henne ta and nr. 2. Det ryckte lite i fågeln när hon kom fram så hon tittade förundrat på den men så blev den snabbt stilla och då tog hon den omedelbart, snabbt in och en snygg avlämning.
 
Vi fortsatte till nästa såt och nu lät jag dom jobba växelvis. Tali kommer snabbt med en skammad fågel som om hon aldrig gjort annat, jösses så nöjd jag var :) 4 timmar höll vi på och inte ett knyst från någon. Dom störs inte av andra hundar utan gör helt enkelt det dom ska. När en unghund visar sina anlag på en riktig jakt och allt bara sitter ja, vad ska jag säja....... får man lov att säja att jag är stolt? Ja, det får jag :) Det här är mer värt, för mej, än ett första pris på jaktprov. Jag har en kompis som kommer att hjälpa till när så behövs och hon kommer att göra sitt yttersta för att göra det bra, det vet jag nu. Mina underbara hundar :)
 
Tack Fredrik för att jag har möjlighet att vara med och att du är så positiv till att en helt oprövad förmåga får vara med :)
 
 
 
 

Träning

I ett strålande höstväder möttes vi i skogen för en torsdagsträning........ som blev på en onsdag :) 9 hundar var med och vi började med dom yngre där vi i vanlig ordning jobbade med fokus och stadga. Efter fikat togs dom stora ut och dom yngre var i närheten för att träna lite mer. Jag har sagt det förut men jag säjer det igen - Jag njuter när det körs hundar nära varandra och det enda man hör är en pipa som visslar då dom äldre tränar dirigeringar. Visst kan man höra bastoner från en husse eller matte men det är sällsynt.
 
Jag är så himla glad att mina tankar om träning anammas, mjukt och fint förs hundarna och ibland tror jag inte att ni tänker på det själva. Då kan jag påpeka hur tyst det är och ni lyssnar och blir medvetna om att så är det i min skog :) Vi fick till en kanonträning och ni + hundar har skött er med den äran. Nästa vecka blir det torsdag som vi kör igen, samma tid och plats. Då har vi även viltträning på lördag, 19/9, med inriktning på prov. Vill man bara testa vilt så går det bra :)
 
 
 
 

Totte

Idag kom Elisabeth och Totte för en tjuvträning :) Totte är en härlig hane med mycket arbetsvilja så vi fokuserade på just..... fokus, stadga och avlämningar. Det kommer att bli bra det här :) Lite svårt att få bra bilder i skogen men det där han sitter blev väldigt fint.
 
 

Ögonlysning

Idag åkte jag iväg med Jenna för ögonlysning och det fanns inte den minsta lilla prick i ögonen så det var perfekt :) Nu är det bara att vänta på löp....... Webban har uppdaterat hemsidan så där kan man läsa mer :)
 
 

I kräftans tecken

I helgen har vi varit hos Britt, Sven, Eros och Loke. Vi började med en promenad så hundarna skulle bli lite trötta, vi hade med Doris, Jenna och Tali. Så gick vi till båten för att ute i Vättern dra upp kräftburar. Himla roligt för detta var nytt för både Kenneth och mej. Vi hade en sagolik tur med vädret, 5 minuter efter att vi kommit in igen så öste regnet ner.
Jag tog ett kort inne i huset med det stora fönstret, där ser man rätt ut i Vättern, hur fint som helst. Tack för alla kräftor och rödingen som vi fick med hem, dom ska avnjutas framöver och då kan vi tänka tillbaka på en härlig helg hos er :)
 
 
 
 

Jorråsåatt

Nu är jag nöjd :) Dogsen är trimmade och fina. Primo var sist ut och på honom blev det nog lika mycket päls som försvann som på dom andra 3 ihop.... Tali har som vanligt sin snusläpp, snacka om att ta efter!! Doris ser heller inte så himla smart ut men jag är tacksam över att hon kan sitta still för att vara med på bild :)
Nu tar jag helg och ställer datorn åt sidan, dock är telefonen närvarande om ni vill nå mej :)
 
 
 
 

Från igår

På kvällen igår var det så dags att jaga gäss igen. Nu skulle vi vara flera men inte hjälpte det. Det var väldigt lite vind och alldeles för fint väder så dom flög högt men vilken kväll det blev. Så vackert att man nästan blir religiös, bara nästan.... :)
Primo var med husse på en liten ö nära mej. När det blev dags att packa ihop så kallade jag på honom, han kunde lika gärna simma till mej istället för att sitta i den lilla båten. Så ror Stefan in med Ida för att åter ro ut och hämta in Kenneth. Då var det som om Primo trodde att vi skulle jaga mer så han simmade ut till Kenneth igen och vägrade komma tillbaka till mej. Här skulle minsann inget missas, alltså fick han åka båt tillbaka :) Då var det mörkt så inga kort på den men jag fick en hel del andra fina kort.
 
 

Torsdagsträning

Nu är träningarna på gång på riktigt igen :) Det blev en mjukstart med Biggan och Birgitta. Nästa vecka tränar vi på onsdag, mail kommer ett par dagar före så vet ni platsen.
Fick lite härliga bilder på förmiddagen :)
 
 

Lille Abbe

Dag grejade vid ett hus alldeles nära mej och då passade jag på att åka dit för att träffa dom :) Lille godingen växer så det knakar, tänk så mycket som händer på 1 vecka.
 
 

På G

Det går inte att blunda längre....... hundarna måste trimmas! Felet var att ta kort på dom, se dom långa öronen som jag inte tycker om att se. Nu är i alla fall 2 gjorda, snygga och fina, snart är alla presentabla igen :)
Det blir ofta lite konstiga kort på hundarna, undrar vad Libra tycker på det ena eller om det är en uttråkad gäsp :)
 
 

Utflykt

Vi åkte till Vänerns strand för att se om det var rörelse på gässen. Primo mår inte helt 100 men våra jakter brukar inte bli så jobbiga och Jenna var med för att stötta om det behövdes, alltså fick han vara med husse. Gåstrafiken var inte särskilt aktiv så det blev en annan mycket bra träning i stället. Kenneth hade gåspipan med och blåste i den en hel del..... Tali tyckte det var väldigt spännande till att börja med men snart brydde hon sej inte.
 
När skymningen kom så blev det den rödaste himmel jag någonsin sett, helt otroligt vackert.
 
 

RSS 2.0