Familjehelg

Minna med familj, även Karda :) kom för att hälsa på. Lille Albin förgyller tillvaron med sina glada skratt och upptåg. Han hjälpte till så att Ture inte gick in i vardagsrummet, nu vet han att han ska stanna på tröskeln men Albin fick känna sej duktig :) Duktig var även morfar när dom skulle hoppa, lillkillen har just lärt sej det så det tyckte han var roligt att visa. Att mysa med morbror Stefan var också skönt.
Vädret har sannerligen varit på vår sida så det har blivit mycket utevistelse för både folk och fä. Nu har dom styrt kosan hemåt igen, tänk så fort en helg går...
 
 

Duvjakt

Birgitta och jag började med en promenad med alla hundarna. Därefter for vi för att jaga duvor. Idag gick det bättre så 4 st blev dagens fångst och bonden blir glad över att bli av med några.
 
 

Lågflygande planer...

Birgitta och jag var ute för att göra ett försök till att hålla kråkbeståndet nere, gick sådär. Eller inte alls! En kråka kom förbi men inte i håll men det är en fantastisk höstdag så det är bara att njuta. Löven singlar ner från det stora vackra trädet. En helikopter kom på väldigt låg höjd, därav titeln, kollade antagligen ledningar. Mobilen tar riktigt bra bilder men i morgon får min trontjänare följa med ut i stället, lättare med en vanlig kamera tycker jag :)
 
 
 
 

Grattis

En trevlig rapport kom via telefonen, Dag och Abbe har idag fixat sin titel SEVCH. Stort Grattis :)
 
Medans han gick spår så kom Biggan med Porter och Monica med Pennie för träning. Det blev lite markeringar och mycket dirigeringstecken, stoppsignal samt linjetag. Nu tror jag att dom kommer att sova gott en stund :)
 
 
 
 

Härligt träningsväder

Vilken tur med vädret vi hade, lagom varmt och solen tittade tom fram :) Vira, Ville och Amos kom för träning. Tali fick vara med en stund men Amos var på ett strålande..... humör så jag fick hjälpa honom att förstå att alla dummisar är inte hans och han kan inte få jobba hela tiden. Han har en arbetsvilja utan dess like och har nu kommit till den åldern då han tycker att han vet bäst hur ett upplägg ska vara. Nu är det hög tid med snäva ramar för honom att landa i. En otroligt go kille som är väldigt lyhörd på sin matte, vid hennes sida i arbetet är han otroligt följsam. Jag hoppas jag skickade med lite tips och råd inför vi ses igen :)
 
Det finns alltid att jobba med om det så "bara" är fotgående. Skam den som ger sej, det ska sitta till slut och det är här i grupp som man får jobba lite extra på det. Som alltid, går det fantastiskt bra i sin hemmiljö där hunden är van och allt är bekant. I grupp ökar förväntningarna så det som fungerar hemma blir svårare då. Som vanligt, övning ger färdighet och snart kör vi igen :)
Inget namn på den svarte hunden men det är Amos :)
 
 
 
 

Viltspårstest

På morgonen kom Elin och Nova, här skulle trimmas så hon är fin på den inof. utställningen till helgen. Elin ville även testa viltspår så vi åkte till skogen. Först gick jag ett kort spår, kanske 60 m, vilket gick så bra. Då fick dom ett till som var ca 150 m med vinkel. Vinkeln tog hon direkt vilket syns tydligt på bilden och säkert tog hon sej fram till klöven. Bra jobbat :) Så var det dags för kullbrodern Kalle, Leif och Anna-Karin att också få testa på. men före det så kunde jag inte låta bli utan Ture fick ett kort spår han också. Det var spännande sa han och gick lugnt och metodiskt för att lukta på varje bloddroppe. När han kom fram blev han nog lite överraskad av klöven men så stolt när han tog den och fick gå ett bra tag med den. :) Även Kalle fick ett kort spår och det tyckte han var kanonroligt så farten är liiite för hög. Snabbt var han framme och även han fick ett betydligt längre spår till, med vinkel. Inga problem med vinkeln och liksom Nova och Ture var han mäkta stolt över klöven. Bra jobbat även här :)

Inget dåligt väder.....

bara rätt kläder. Idag hade jag träning och ett glatt gäng kom trots snålblåst och lite regn. Vi arbetade med sök, markeringar och linjetag på en och samma gång. Så himla bra att hundarna får lära sej att utföra ett arbete trots att det skjuter och hålls på vid sidan av. Tack för idag, vi ses snart igen :) Tova och Tali saknas på bild.

Ful men god

Idag hade Lennart turen på sin sida till att fälla ett vildsvin :) Man kan inte beskylla dessa djur för att vara vackra, då är det väldans bra att dom är goda att äta i alla fall :) Jag bröt vid lunch för då skulle Ture ses till med mat mm. Flattarna fick vara med att stöta, jag satt på pass en stund och Doris fick vara kvar för att göra sitt ihop med Stefan lite senare. Grisen blev dagens fångst men vi alla har fått motion och frisk luft i ett blåsigt och svagt regnande väder. Stefan kom hem för att berätta hur fortsättningen blev och när han stod utanför dörren in så fick jag se stora spindlar krypandes i karmen. BLÄÄÄÄÄÄ :( Titta sa han, flera har blivit mosade....... Jag var inte ett dugg imponerad utan bad honom åka och stänga dörren. DÅ tar han en spindel och slänger på mej. WHAT! Jag avskyr spindlar och skriker högt medan jag hoppar bakåt. Hahahaha säjer han, du har den på tröjan. Jag skriker än mer och borstar infernaliskt för att få bort det som inte finns...... Förbaskade skitunge, det här ska du få igen :( Vore det skottpengar på spindlar skulle jag vara rik :)

Rensa faten

Som ni vet så får hundarna ta resterna efter att vi har ätit. Den maten bestämmer jag över och alla får smaka. Detta vet hundarna mycket väl, stor som liten, och samsas runt fatet. Sin egen skål äter man ur själv och även det vet alla men, är det några pärlor kvar som någon inte vill ha så är det fritt fram att ta dom. Är det för mycket kvar så kollar dom på mej om det är ok att äta upp men så blir det inte. Så skönt när vi förstår varandra och hundarna vet vad som gäller :)

Mycket gjort

Nu har jag fixat med bär som fanns i frysen, en del av det....... Det blev Havtornsmarmelad, Björnbärssylt och Rönnbärsgele. Gelen blev, i mitt tycke, lite besk men det kanske blir gott ihop med kött. Har aldrig gjort det förut så det var lite roligt :)

Ture och en and

Nu skulle det testas med and, undrar vad Ture skulle säga om det? Att han apporterar mås det vet jag, men det är en betydligt lättare fågel att bära. Han fick själv testa lite olika grepp men skam den som ger sej :) Nu är både Ture och jag mycket glada och nöjda :)
 
 

Ture apportör

Ture är en naturbegåvning :) Det är inte ofta jag testar av apporteringen och vi ska inte nöta sönder något. Näsan vet han hur han ska använda, följer gärna vid min sida och sätter sej framför mej för att lämna av. Att han ska sätta sej har vi absolut inte tränat, det gick liksom av sej självt :) Nu ska vi sakta gå vidare men....... det ligger en and som tinar så den ska jag nog testa i morgon......
 
 

Duktig Ture

Jag har inga hundar i vardagsrummet eller på övervåningen, dom har gott om utrymme ändå. Personligen tycker jag bara att det är bra att dom inte får vara med överallt och det blir ett bra tillfälle att träna lydnad och ledarskap. När valpen är lite äldre och jag vet att den förstår ordet nej, då är det dags. Ture får alltså stanna på rätt sida om tröskeln och vi tränar, i början, bara med att jag går in ett par meter - Nej och går tillbaka och berömmer. Snabbt fattar han vad som gäller och jag utökar avstånd och tid. Duktig Ture :)
 
 

Havtornsmarmelad

Vi skulle ha lite ost och kex i går kväll. Då infann sej ett behov, att koka marmelad på Havtorn. Jag gjorde bara lite för att kolla om det blev bra och det blev det :) Ska bara köpa fler burkar sedan ska här kokas mer.
 
 

Fågeljakt

Jag, Jenna och Tali for på annat håll denna morgon för att vara med på fasan/andjakt. Det är inte långt från där vi bor så det var lätt att tacka ja. I första såten fick vi se en fasan, inget mer och ovanligt lite. Vi for vidare till bäckravinen och där brukar det finna rätt mycket av både fasaner och änder men endast en and flög upp. Lite märkligt hur dom bara kan vara borta, undrar varför för miljön är perfekt och även här brukar det finnas gott om dom.
Det var 3 tyskar och jag, min tyska är obefintlig men vi pratade engelska så det gick bra. När vi kommit halvvägs får jag se en STOR gris komma springandes i full kareta över åkern. Även om den var för långt bort så ville jag att skytten skulle få se den så med full hals ropade ja - BIG PIG; BIG PIG. Kände mej lite fånig men vad gör man inte...... Tyvärr så fick han inte se den för det gick för snabbt och tät vegetation kom.
Då kan jag säja att jag inte var så pigg på att gå nere i bäckravinen längre och inte heller på att skicka ner hundarna hur som helst. Dom är lite möra efter allt stötande under veckan och dom är definitivt  inga grishundar. Det är tätt som 17 efter bäcken och dom skulle ha föga chans att hinna undan om den store galten kommer farande. Spännande var det i alla fall :)
Detta tog inte så lång tid så jag drog i väg för att handla. Det är ju älgjakt så vad gör det om man kommer i full mundering för att göra dito? Riktigt skönt att få fylla kylen och i kväll blir det skaldjur, då slipper jag laga mat :) Stefan kommer hem också så då kan vi gå igenom dagens händelser.
 
 

Upptäckter

Första drevet idag blev det jobbiga vi gick igår men det är helt ok :) Spelar ingen roll, även om svetten flyter så är det värt det :) Vi är flera i laget som kör med WeHunt och det är helt otroligt så lätt det är att följa markgränser, man ser var drevkompisarna är så linjen blir rak och fin. Jag gick på en passkytt och fick se hur det ska se ut för att man ska veta att man kommit rätt :) Se bilden nedan. Konstigt nog tror jag att det är grabben breve som gjort detta :)
 
Efter sedvanlig paus med kaffe och dito så var vi på väg igen. Jag var i skuffen med hundarna som vilade sej i form för nästa drev, på färd dit. Nu var det spänning på hög nivå. Jenna markerade mest hela tiden att det var mycket vilt i marken. Hon kom förbi mej då och då men det primära för henne var att kolla vidare och Tali hängde på :) Älgtjur, Dov, Rådjur och Räv stöttes fram av oss i kedjan och hundarna såklart. Dock var avståndet för långt och allt var inte skjutbart  men nog är det mödan värt när man ser hundar in action. Jag bara tycker det är så roligt att gå i drev, det händer alltid något. Nog är det kul att sitta på pass också men det är ju mest väntan och sedan är det över.
 
 

Sådärja

Det finns "gåvänliga" marker och dess absoluta motsats, rent eländiga, men älgarna kan ju vara varsom så det är bara att knata på :) Första drevet är ett sådant att det börjar bra men sen blir det värre och värr...... Jag bara väntar på att hundarna ska upptäcka något så det blir lite spänning men icke. När vi ska göra omtag säjer jag till Kalle - Var det här vi skulle ha kaffepaus? :) Då visar det sej att han har en liten termos med kaffe i bakfickan så vi tar oss en uppfriskande slurk och går sedan vidare. Undrar vad jaktledaren tycker om detta?? Bäst att inte berätta :) Dock lär jag mej alltid något nytt så detta ska jag allt ta efter.
 
Hundarna är fräscha, så även jag...... så visst kan vi gå ett drev till. Nu hade jag ytterligare kaffe med dito macka och en supergod kaka, tack Anders G för den, i magen så humöret var på topp. Drevet gick och Jenna visade tydligt att det var vilt i marken, med skall drog hon iväg och nyfiket undrade jag vad hon stötte iväg. Ingen i kedjan såg vad det var men efter en liten stund fick Jonas fällt en kalv, grattis :) Kanske var det dom Jenna fick fart på eller inte, hur som är det alltid bra att hundarna får ett avslut så dom får sin belöning.
 
Jenna är lugnet själv och konstaterar att det är en kalv. Tali som har mindre erfarenhet tycker först den är lite läskig men nyfikenheten tar överhand. Nu vet hon ännu lite mer av vad det är som händer så det kommer att bli bra det här :)
 
 
 
 

Mer jakt

Bara för att det är jakt så är det inte säkert att det faller vilt. Det är kruttorrt i markerna och vatten finns det föga och om det är därför det är ont om vilt är väl inte så säkert men ganska tomt är det. Dock har det synts ko, kalv och kviga men dom fick vi inte tag i.
Allt ska stämma, hundarna ska stöta/förfölja viltet och då gärna mot jägarna men det är inte hugget i sten att det blir så.
Jag har absolut inget emot att vara hundförare, det är spännande att se om dom får upp något och vad det är i så fall. I det första drevet gick jag med dom alla 3, Doris, Tali och Jenna. Dom arbetar olika, flattarna stöter och Jenna kan skalla om hon har kontakt. Doris är mer yvig och letar på annat sätt men ska skalla mer om hon får upp något. För Doris skull vore det önskvärt om det blev skjutet för henne för genom egen erfarenhet lär hon sej vad arbetet resulterar i. Säsongen har bara börjat så det ordnar sej säkert och hon har tiden för sej.
Det är en del planerande för att allt ska med inför dagen både för hundarna och mej men framförallt för Ture. Han är van vid att vara själv i sin hundgård och trivs väldigt bra där. Inget hysteriskt gnällande när jag lämnar honom, inte heller när jag kommer hem. Mitt på dagen åker jag hem för att han ska få komma ut och sen hoppar han glatt in igen för att äta. Han är helt suverän den killen.
Jag insåg igår att han har en väldans massa energi när vi alla är tillsammans igen. Dom stora är trötta efter dagens arbete men det är inte Ture efter en dags vila..... Han är en riktig ettergadd..... och ger sej på Tali och Doris för att få ut energi. Jenna varnar på 1 m. avstånd - Kom inte hit för jag vilar! Så det vågar han inte.
Efter ytterligare en heldag med frisk luft och en massa gående så tog jag helt sonika Ture själv för en promenad. Så får det bli i morgon också för nu är det lugnt och fint :)
Med värme från brasan mår man allt väldigt bra.
 
 
 

Älgjakt

Så är den då igång, älgjakten, i vår del av Sverige. Det är glest med dessa djur så idag blev det ingen men en i laget fick en Hjort i morse :) Doris har varit med i drevet och då är det Kenneth som sköter om det och jag hade Tali. För Talis del såg jag direkt att hon inte var på det klara med vad hon skulle göra, Jenna var inte med som lärare. Då hade vi lite turen på vår sida för en annan i drevkedjan gick rakt på en Råbock som sov...... tror nog att drevkarlen blev mest överraskad :) Bocken kom springandes precis framför oss och då fick Tali fart, - AHA är det det här jag ska göra. Dock blev inget mer skjutet men det är en dag i morgon också.
 
Jenna var som sagt inte med. Hon var med Stefan i ett annat jaktlag och skulle hjälpa till att stöta bl.a. Mufflon. Stefan och hon gick på ett gärde mot flocken och han skickade henne på dom för att fåren skulle få fart och rikta sej mot skyttarna. När Jenna kommit ca 300-400 m. från Stefan tyckte han att det var nog så att Mufflonen skulle ta det lite lugnare, han gör en inkallning, Jenna tvärstannar och kommer tillbaka :) Vilken hund, så duktig och så roligt för Stefan för detta var första gången han hade eget hundansvar (om man inte räknar Doris).
 
 

På visit

Jag och hundarna åkte för att hälsa på Sussie och Tomas, Ture ska bo där framöver så det var spännande att se vad han skulle tycka om det. Resan tar drygt en timma och så långt har han inte åkt efter att vi hämtade honom men det klarade han galant. Ture är tryggheten själv så han fann sej direkt av att vara där och sov i godan ro när han behövde det.
Vi tog en promenad vid sjön och det tyckte dom alla var en toppenidé. Gemma som snart fyller 11 år njöt i fulla drag och körde huvudet under ytan.
När jag var hemma igen fick jag finbesök av en Gröngöling. Precis utanför köksfönstret var han så det var lätt att fota.
 
 

Ovälkomna gäster

Mössen börjar nu ta sej in i uthusen och så brukar det vara varje höst. Alltså fick Anticimex komma ut med gift till dom. Till råga på allt har jag sett råttbajs :( vilket vi inte haft tidigare så jag fick gift även till dom. Killen som kom med detta sa att det är många ställen som har besök av råttor nu som inte haft det tidigare.
 
Senare på kvällen ville Ture ut och jag släppte ut honom själv en stund för att få göra sitt, inget konstigt i det men..... när jag öppnade för att släppa in honom kommer det en råtta och springer under trappan och far som ett jehu längs stenfoten :( Så vidrigt äckligt, Ture åkte in snabbare än tåget. Jag hade gärna sluppit se den och ser man en...... så finns det fler. Nu ska dom döööööööö :(
 
Ture märkte nog inget konstigt utan sov snart ihop med Jenna.
 
 

Lydnadsplan

Birgitta har pratat om att hon ville till hundklubben med Freja och då tänkte jag att Ture kanske också skulle få nosa på det. Alltså åkte vi dit på en öppen träning i kväll. Freja, har jag sett i jaktträningen, är otroligt följsam så även här. Vi testade på lite olika moment och självklart hade Birgitta godis för att få henne till att ligga t.ex. för det har hon aldrig gjort på detta vis. Vi kommer att åka hit igen och starta på kurs till våren för det gav mersmak men i höst blir det fler sådana här tillfällen :)
 
Ture Bonnhunn som knappt vet vad koppel är....... Helt sanningsenligt är jag inte bra på koppelvana utan lägger krut på att valpen ska följa mej och hålla koll på mej och då lös. När valpen är äldre tar jag genvägen genom att koppla dom stora + den yngre och då följer den med helt naturligt och jag behöver aldrig "träna" det. Men nu var vi iväg och då var det koppel som gällde. Visst kliade det i början och det fanns en massa att nosa på men mutor är bra :)
 
När han insåg att det fanns godis i handen så följde han så fint, hoppade lite men vad 17 han är inte 4 månader än och jag har inga krav på honom, vi ska ha kul :) Även vi testade lite olika saker på lek och han är vetgirig den lille killen. Det är inte fel att testa kravlöst, den tiden kommer när det blir mer allvar av det hela.
 
Det här gav mersmak för både Birgitta och mej :)
 
 
 
 

Brödbak

Brödbak stod på agendan och då vill det till att ha en liten Ture som är trött annars blir det bara stökigt. Då får man planera så i skogen fick han springa av sej och medans brödet jäste var vi ute så ännu mer energi kom ut. Sedan kunde han vila och ha det skönt. Nybakat bröd med en riktigt god honung är värt att vänta på och jag bara längtar till att få sätta tänderna i brödbullen :)
 
 

Mer Grattis :)

Först en helg med en massa apporteringsträning och övernattning hos mej för att idag gå ett viltspår. Detta klarade Britt och Loke galant och fick sin titel SEVCH <3
Även Dag och Abbe kom för att gå ett ökl-spår och knep sin 2a 1a <3 Stort Grattis till er båda :)
 
 

Träningshelg

Men först ett stort grattis till Birgitta och Safir som fixat en 3dje plats i Lkl 1 med 171p :) Anita och Sam drog till med 198/200 p, 1a pris och har nu sitt LP 1, Stort Grattis till er också, bra jobbat :)
 
Här hemma har vi haft träning hela helgen och vi började med dummisar igår. Nu gällde det sökarbete och markeringar. Söket i hagen är svårt så dom får sannerligen använda näsan för att hitta apporterna.
 
Självklart fick Ture testa mås nu när det ändå fanns uppe, gick finfint :)
 
Idag var det dags för vilt och det var sök som gällde. Stora som små har gjort väldigt bra ifrån sej och inget vilt nekas. Det här tyckte dom alla var toppen och låg verkligen i för att hitta viltet :)
 
En härlig helg i hundens tecken :)
 
 

RSS 2.0