Vilken morgon

Himlen var helt otrolig, så vackert :) Clary och Anette (som tidigare gått kurs) kom till skogen för att få lite hjälp. Nu var det inte lika vackert, grått och mulet och mössa på. Då klarar man av lite övningar och fix med trix :) Kaffe med dito pepparkaka under fikat värmde gott, sen att man blir snäll av kakorna är ju ett + :)

Lite sol mer energi

Idag var det dags för viltspår igen. Dom har legat över natt, i regn och rusk. Man kan undra lite över vad man håller på med men....... det är skönt att komma ut i skogen och jag kan gå i min egen takt och rätt kläder är ju inget problem. Nu skiner solen och då får man lite mer energi, det tycker jag om.
 
Senia har fint tempo i spåret men hon var inte riktigt med på vad hon skulle göra idag. Periodvis perfekt och sen svävade hon ut ibland. Det är svårt med tanke på vädret som var i går kväll/natt men hon får massor med erfarenhet med sej så det kommer att släppa :)
 
Hon var mycket nöjd när hon kom till klöven :)
 
 
Jenna fick ett riktigt svårt spår, över ett hygge där det är högt gräs och mycket små buskar. Blodet från staven hamnade djupt ner i vegetationen men hon gick som en klocka. Hon har så mycket mer erfarenhet och ska ha riktigt kluriga spår. Vissa sträckor var lite enklare men då blir det avhoppsvinklar mm för att utmana henne.
 
 

Trist väder :(

Idag har jag ingen inspiration för att göra ett inlägg...... Det regnar och blåser, så himla trist. Nu när jag behöver sol och energi så blir man bara så trött av detta vädret. Tuuuuur man har hundarna för då måste man ut ändå :)

Grattis och mycket mer :)

Mycket har hänt, både igår och idag men nu har jag tid att blogga och börjar med ett rungande grattis till Zeno som fyller 9 år idag. Tänk vad tiden går, det var ju nyss du kom till världen. Ensam var du men då fick du ju all uppmärksamhet :) Så lärde vi känna din familj och du flyttade till Skåneland, kram på er alla :) Kortet har jag snott från Peter.....
 
 
Igår kom Minna och David, vi tog hand om älgkött för att sedan ha ölprovning. David är duktig på att göra öl och många sorter fick avnjutas :)
 
 
Denna morgon gick Stefan ut för att jaga........ snart kom ett SMS....... ett rådjur fick han, turgubben, och det var hans 3dje :) Minna och jag tog hundarna med oss för att kika. Alla skulle fram för att se vad det var.
 
 
Så åkte dotera och David hem, Olle och Maria bytte av :) Så  roligt att ses igen och att få se Vilse, Merinos halvbror. Ut i vår hage fick dom en hel del markeringar, riktigt svårt blev det ibland men dom jobbar på. Dom skulle även över den lilla dammen som det låg is på! Det fixade dom det också :) Korten där det bara är en hund är Merino, det hade blivit alldeles för rörig för mej att hålla isär dom annars........... :) Tack för god blåbärsmuffins till fikat.
 

Mer spår

Igår la Birgitta ett spår till Jenna. Det skulle inte bli lätt med tanke på blåsten, lite snö och kyla på det. Sen är det oerhört viltrik mark där vi skulle gå och vi såg en flock med dov som gav sej in i skogen där spåret var. Hon gick av lite ibland men var snart tillbaka i spåret så det gick riktigt bra. :) Nästa vecka ska Tova och Senia få gå dom också.
 
Så gick vi en promenad med alla hundarna, härligt att se när dom får rasa av sej :)
 
 

Jenna löper

Det är både bra och dåligt. Bra för att jag nu tror att det kan bli valpar till midsommar, dåligt för att hon inte får vara med på det ordinarie provet i viltspår till helgen. Å andra sidan så blir det mer spår framöver så det är allt ok :)


Viltspår

Jenna var först utmen då var ljuset för dåligt så det blev riktigt dåliga kort :( Annars gick det bra :) Sen var Eros på tur. Han fick ett öppenspår och det blev lite för svårt för honom men nog tog vi oss till slutet med skott och allt.
 
 
När han fått klöven var han varm och gick för att bada. Det var bara det att klöven blev nedtrampad i botten så han fick stora problem med att få upp den........... Jag fixar det när vattnet torkat ut, en annan dag :)
 
 
Senia har mer spårvana och fixade alla svårigheter riktigt bra :) Några spår till så anmäler jag henne!
 

Besök :)

Idag fick jag besök av Britt och Eros :) Vi "passade" på att träna linjetag, stoppsignal och dirigeringar för att sedan lägga viltspår åt honom Senia och Jenna som ska gås i morgon.
 
Här kommer kort på Senia, Jenna och Eros.
 

Bröllop

Så är dom gifta :) Allt blev så himla lyckat, god mat, mycket skratt och en och annan tår fälldes då känslorna svallade. Stefan och Minna var vittnen, Bidde fick också vara med en sväng :) Lördagen kan vi tänka tillbaka på länge då Jonas och Maria slog sina påsar ihop :)
 

Gamla hundar

Jenna fick vandringspriset i viltspårs DM tidigare detta år. I den pärmen är som första vinnare av detta en tik som kommer från min mycket goda vän Sussie. Den tiken, Lizzie, var halvsyster till min första flatt som också hette Lizzie :) mamman var Puhs Selected Lady. Roligt att "stöta på" gamla hundar som är släktingar i rakt nedstigande led :)
 
 
Så avslutar vi med ett kort på Ladys barnbarnsbarnbarnsbarnbarn Karda och Libra :)
 

Spåret

Karda har gått sitt spår med bara oblodade vinklar! 2 ringade hon och dom andra 2 tog hon direkt :) Hon är lite het i linan så Minna får jobba med att få ner tempot. Skönt att bara kolla av, lämna över och säja vad som ska göras :)
 
 
Jenna fick en längre bit på en skogsväg, då blev hon lite lat och gick på promenad....... väl inne i skogen igen var näsan nere hela tiden fram till klöven.
Nu vet jag inte om jag hinner med några inlägg här på några dagar, kanske i morgon........ Bara för er mina vänner, ska jag tala om att vi ska på bröllop :) Jag tror inte det är någon hemlis längre men säj inget ändå...... Vår Jonas och Maria ska gifta sej på lördag :) Ska bli så kuuuuuuuul :) En sak kan jag lova, rapport kommer så fort jag har datorn i min hand igen.
 

Ögonlysning mm.

Var igår kväll och ögonlyste Jenna med resultat UA :) Då är allt klart inför hennes besök hos Zumo nästa år.
 
Idag har jag lagt spår till henne och Karda som ska gås fram på dagen. Har lite tidsbrist så Jennas spår hinner inte ligga över natt, får ta igen det nästa vecka........ men hon får många svårigheter i spåret så det går väl lite på ett ut, kanske.
 
Några fåglar låg tinade så Senia fick pröva på det igen. En mycket enkel övning, jag ville bara se så hon hanterade fåglarna som jag vill. Snyggt och prydligt kom hon in med dom :)
 

Skitväder :(

Regn och hård blåst, men det har väl aldrig hindrat förut?? Vi traskar ut i vår hage..... för en onsdagsträning! Vi har tränat inte byta, markering och sök. Gick riktigt bra men nog kan man väl säja att höjdpunkten var när vi fick gå in i värmen för att fika :) Ett pass blir för lite så vi gick ut igen......... man blir allt varm inombords när man ser hur hundarna ligger i på söket och inte ger upp.
 

GRATTIS

Lotten ringde och berättade en härlig nyhet :) Hon och Charlie har varit på äventyr i Kilanda och fick med sej ett 1a pris i NKl. Hon var så nöjd med hans arbete och hade inget att "klaga" på, om hon är nöjd så har allt gått perfekt :) Med detta menar jag absolut inget illa utan det är så det är och glädjen blir också än större över dessa bådas utflykt när allt sitter :) Bra jobbat, det här var ni väl värda :)
 
Här kommer 2 träningsbilder jag tagit vid tidigare tillfälle.

Måndag

Nu är det lite som vanligt igen! Birgitta mötte upp i skogen för en promenad. Vi hade mycket att prata om efter veckan som varit. :) Nu var det tryffelletning för hela slanten, för att inte prata om allt badande i skogen (gäller hundarna :). Vi styckade älg i går så 4-beningarna mumsar nu på goda märgben. Lite lön för mödan ska dom allt ha.

Ingen bra dag....

Det tycker nog hundarna..... Det är en lugn och stilla dag då inte mycket händer. Vad är då bättre än att klippa klor?? Å neeeej, sa alla hundar men får man godis efter så får det väl gå! Lika bra att trimma Karda så hon ser presentabel ut igen :) Snygg och fin hoppar hon i kanalen, lite som att - Nu kan du inte hitta på något mer för jag är blöt :)

Eftersök

Vi börjar denna dag med avslutet på igår! Ibland går det lite tokigt vilket hände då. En kviga blev skadad och gick iväg en bit. Eftersök skulle gås, Stefan fick hem för att hämta Primo medans vi pratade igenom upplägget.
Det har aldrig gått att lägga träningsspår till Primo, han går dom bara inte vilket gjorde mej mycket frustrerad så att få en titel på honom var uteslutet!! Han ska ha "the real thing", i allt han gör! Nu skulle ha få ett ordentligt eftersök, hoppas han sköter sej....
Skyttar och observatörer sätts ut, jag och Örjan går iväg till skytten för att gå spåret. Det fanns blod på marken så det var lätt att ta ann spåret, så var vi på väg.
In i det tätaste täta gick spåret, Primo tyckte det var riktigt spännande och hade fullt fokus. Vi fortsätter i eländesterräng när vi hör skott och kvigan är nu fälld. Jag ber att vi får gå färdigt spåret och Örjan säjer till övriga att inte gå runt i spåret förrns vi är framme. Stort tack för det :)
Allt blev så himla bra och att få gå färdigt på detta sätt gör att Mr P fick ett mycket fint avslut och en stor erfarenhet med sej :) Så, där var vi, en nöjd skytt som fick stopp på älgen, jag och min hund :)

Älgrapport

Karda och Senia fick följa med denna dag. Lotten föll på drev och Örjan + jag är på väg ut. Vi stannar för att låta andra drevare göra sitt jobb och ser ko med kalv komma. Enkelkalv är inte tillåtet så dom får gå vidare.
 
Så är det dags för oss att gå. Hundarna söker ut, jag ser efter ett tag färska spår där jag går och snart så ljuder det skott framför oss. ( Nu är det så att om man inte gillar jakt och inte tycker att man ska använda hundar i jakt så kan man sluta läsa nu!) Vi stannar upp för att höra hur det gick...... en pinntjur blev vad vi fick. Hundarna får passa på att bada före vi ska gå för att se älgen.
 
 
Vi ska över en spång, igen....... snacka om att hundarna får gilla läget, liksom jag........ men dom kunde ju faktiskt ta bäckvägen, det kunde inte jag......
 
 
Jag ville fram till älgen så dom skulle se vad det var vi jagade. Försiktigt försiktigt var dom framme och nosade, mäkta imponerade av detta djur. Resten av dagens jakthistoria kommer när jag fått kort från det äventyret. Jag GLÖMDE min kamera och denna historia kan inte berättas utan kort!
 
Grattis det en glad skytt :)
 
 

Mer jakt

Idag var det Primo, Libra och Karda som fick följa med. Primo skulle gå med husse.
 
 
Nu skulle det bli spännande att se vad Karda skulle göra, förväntan var stor.
 
Det är så roligt att studera hur hundar beter sej, Libra tog nu rollen som läromästare. Hon sökte ut mer än vanligt och med Karda efter sej förstog den lilla att leta spår. Det var mycket tydligt när man såg hur hon sprang och använde näsan. Synd bara att det inte var något vilt på nära håll så hon fick lön för mödan.
Full fart över en kanal, själva fick vi ta den hala spången. Vi klarade oss, även denna gång, utan att dratta i kanalen :)
 
 
Att få pingla runt halsen gör att hundarna lär sej vad som gäller. Så som dom söker vilt nu gör dom aldrig annars. Nu hinner dom inte ens leta hjorttryffel och det vill inte säja lite. Primo tycker detta är så himla roligt och även för honom var jag lite orolig för att han inte skulle orka. Visst blir han lite trött vissa stunder och går med sin förare för att hämta kraft men sen är det full fart igen. Skulle jag springa som dom gör skulle jag också stanna upp lite ibland......
Alltså är jag nöjd med Mr P´s och Libras energi och Jennas skada ser så bra ut den kan göra. Nu får dom vila, i morgon så tar jag nog med Senia och Karda igen, vi får se....... då hoppas jag på riktigt god jaktlycka för än så länge är det lite motigt.
 
 
 
 
 
 

Älgjakt

Ingen vidare jaktlycka denna dag heller även om Örjan fick en Hjort på morgonen, Grattis till honom :) Idag fick Senia följa med för att känna på det här med att gå i drevet. Kenneth skulle ha Primo så då fick Jenna en dag till för att "lära upp" Senia.Fröken S förstog nog inte så mycket av det hela men hon springer mycket och stör framför oss så det är ok så här långt.
 
Bidde var med en stund på morgonen sen for dom hem till sej igen. Lite synd för dom hade roligt ihop. I alla fall, när vi var i skogen för att driva igen så luktade Senia på Jennas bakben. Hm, tänkte jag, vad kan hon känna för något?? Jag tar och kollar och får se en eländig skärskada på Jenna, inte fint alls. Jenna som är fullt fokuserad på vad vi ska göra känner inte av skadan. Vilket var tur för vi hade lång väg hem.
 
Nu när jaktdagen var över och hon legat i bilen ett tag så har hon rejält ont, vill inte gå på benet. Jag pysslar om henne så gott det går men hon får allt stanna hemma tills det läkt bättre. När man inte mår så bra ska man ha godsaker och mycket omvårdnad, det får hon. Min stackars lilla Donna.
 

Älgjakt

 
 
 
 
 
Så var då dagen/morgonen kommen, för det som vi sett fram emot så länge, årets älgjakt :) Tidigt i ottan var det dags att ge sej ut för att sitta på pass. Mörkt var det, mycket hör man men finns det något?? Ja, kaffe finns.... det borde ni veta vid det här laget att termosen är alltid med :) Solen jobbar sej sakta uppåt, kylan kryper sej på, ska man få se något? En räv och ett smaldjur (rådjur) visade sej men dom fick fortsätta med sitt.
 
Så åkte jag hem för att se om sönerna var klara........ Jenna, Libra och Bidde skulle med för att hjälpa till i drevet. Vi åkte alla till samlingen för att äta lite frukost och prata om vad vi sett för att därefter lägga upp dagens första gemensamma jakt. Här är alla mina "gubbar".
 
 
Bidde fick låna en gul reflexväst av mej, då syns han bra........ Visst gjorde han det men västen höll i 10 min sen var det trasor av den :( Han gillade dock läget med att få komma ut i skogen. Jenna och Libra hade sina pinglor. Jenna kom med en hare, hon hade bara ca 10 cm till baken på den........ det gick undan men det enda som hände var att haren fick motion! Så kom hon med ett rådjur i samma fart, full fart även här. Hon har verkligen förstått vad pinglan går ut på. Kanonroligt att se hur hon ligger i. Libra har haft hög energi idag vilket också känns så himla bra. Jag var lite orolig för att hon inte skulle orka med det gjorde hon :)
 
 
En jaktkamrat ville grilla sin korv, vilket han också gjorde till allmän munterhet :) Snabbt och effektivt så var det fixat.
 
 
Efter att ha suttit på pass föll lotten på drevet igen. Tror nog att även hundarna, som jobbat i 3 tuffa drev, också kände sej lite möra. Kenneth tog hand om dom medans jag satt på pass och Jonas + Stefan har traskat och gått hela dagen. Som tur är har jag ju det mesta i min bil........ så Bidde fick låna en pingla av mej.
Nu hoppas vi nog alla att jaktlyckan är på vår sida i morgon.
 
 
 
 

En lugn helg...

Nix, det blev det inte...... Minna är ju hemma :) Det vore väl synd att bara skylla på henne, tror jag..... Hundskaran växer och då är det bra att ha form modell större så alla får plats att smaka rester.
 
 
I morse hade dom tokroligt. Nu var det maaaaaassor med vatten och dom sprang och hade så himla kul.
 
 
Vi la spår till Karda och Jenna. Hem för att göra en massa björnbärsmarmelad. David hade börjat ordna med öltillverkningen.
 
 
Ut till skogen igen och Karda fick gå sitt spår först, hon gjorde det så bra :) Dags att anmäla till anlagsspåret nu. Jenna klarade sitt fint också, så nöjda åkte vi hem igen. Jag fick vila ryggen en stund och nu är det hög tid att förbereda för kvällen. Go mat ska det bli :)
 

Djur och natur

Vilken morgon! +3 och solen skiner, helt underbart :) Det är alltid skönt att komma ut men en sådan här dag njuter man varenda sekund.
 
 
Helt plötsligt blir jag varse att vi har älg framför oss! 4 st!!! Ko, kalv, pinntjur och ett annat vuxet djur som jag inte hinner se huvudet ordentligt på. Så mäktigt att se dessa ståtliga djur :) Fick i alla fall kort på en av dom.
 
 
Så går vi vidare till mark som vi sällan går på, jag skulle kolla om det kan vara ett passande pass för mej där på måndagmorgon. Tranor har jag hört under en längre tid men inte vetat var dom håller till, här var en del av dom. Nu är hundarna trötta och nöjda och jag kan ta tag i dagen för att fixa inför att Minna och David kommer hem i kväll. Jonas kommer på söndag, Karda och Bidde är också med så det blir huset fullt :)
 

Snart så....

Vi tittade till ett jakttorn idag, Primo tittar upp ifall det skulle sitta någon där. Snart drar älgjakten igång och som vanligt känner jag mej lite stressad så här dagarna före. Det är en del som ska förberedas. Bl.a. ska det finnas mat för 4 pers. hemma, både för dagen och kvällen.
Tänk om dom andra vore som jag, nöja sej med ostmackor, så enkelt det vore :)


Promenad

Att bo som jag gör, gör att det blir alldeles för lite koppelträning........ Så vi tog vägen för en promenad idag. Då måste dom gå vid min sida genom byn, okopplade. Libra, som tittar på mej, och Senia går på den ena sidan och Primo + Jenna på den andra.
 
 
Långa stunder är det hopp och lek men när vi närmar oss landsvägen så är det koppel på. Med min onda muskel så finns det inte i min värld att dom får dra, dom gick fint så det var inga problem :) Vi kom till skogsvägen och då skulle det bli hopp och lek igen, men först ett kort. Undrar om det syns hur dom gick och var jag gick när det var koppel på?? :)
 
 
 

Guldmärke!

Inför älgjakten tränar man skytte på älgbanan. Mycket nyttigt och framförallt nödvändigt. Går det bra så har man möjlighet att köpa märken, brons, silver och guld. För att få guld måste man ha 4 serier a´ 4 skott och poängen måste ligga mellan min. 17 och max 20.

Man börjar att skjuta på en stillastående tavla som direkt efter skottet åker iväg, sen ska den tillbaka och allt upprepar sej. Inte helt lätt men i år flyter det på :) Då bara jag måste köpa märket. Tror nog att pappa är nöjd med det och ler gott mot mej uppe i det blå :)


RSS 2.0