Liten stuga

Idag var vi lite fler än vi brukar, det märks att det är oktoberlov :) 2 pluttisar var med och efter fikat fick dom lite hjälp, före och efter det fick dom stora en hel del utmaningar. Som vanligt jobbar hundarna på, ibland med stöttning men det går sannerligen framåt. Jag vet inte om dom som var med tänkte på det men dom för sina tysta hundar så tyst och fint. Det är så himla skönt när allt går lugnt tillväga, hundarna lär sej fortare utan en husse/matte som står och hojtar. Är man tydlig så behövs inte det. Visst får man säja till ibland men........ en gång är ingen gång :)
 
Regna gjorde det, blöta blev vi allt lite till mans och då är det skönt att kunna knô ihop sej i den lilla stugan. En stund med fika då man har mer tid att prata om sin hund och ev. få lite tips.
 
 

Morgon

Visst är det underbart att vara ute i naturen en sådan här morgon? Lugnt och stilla, solens strålar letar sej igenom trädens grenar. Mindre roligt är när man hittar burkar i skogen :( att ta ett kort utan hund går inte heller, stannar man och visar intresse för något så är dom nyfiket framme direkt :) Det var lite blött i vegetationen så Primo passade på att skaka av sej lite. Det blev en extra lång promenad för det gäller att passa på när vädret bjuder upp från sin bästa sida :)
 
 

Torsdagsträning

På torsdag tränar vi igen :) Vi kommer att träna dom vuxna först och främst men är det valpar med ska dom också få ett litet pass. Dom smås träff är gjord och efter den brukar jag se till att valparna får vara med mer och mer. Då "fasas" dom lugnt och fint i träningen :)


Grattis Zeno

Idag fyller du 10 år :) Skickar dej massor med grattiskramar :)


4måndadersträff :)

Äntligen, som jag sett fram emot denna träff :) Vilken uppslutning! Från Nybro, Varberg, Örebro, Flen, Stockholm och däremellan kom "hem" för denna träff. 100 % uppslutning! Fantastiskt :) Penni i Karlstad hade sin matte sjuk, när jag pratade med henne i telefon hade jag full förståelse för att dom inte kom. Dom har även Mollie från mej och hade så gärna kommit men..... därför ser jag det som 100 % uppslutning :) Krya på er så ses vi snart.
 
På agendan stod koppelpromenad, gick riktigt bra. Det är så himla härligt att se kontakten hunden har med sin förare trots att det är 9 syskon som är i ledet. Min goda vän Elisabeth var med för att se på valparna och vi fick gåshud båda 2. Fortfarande håller tystnaden i sej, man hör INGET, varken från hund eller förare :)
 
Så var det dags för NEJövningen. 3 matskålar med en köttbulle i vardera. NEJ på alla men så fick man plötsligt ett varsågod! Valparna är, gement, väldigt signalkänsliga och tar ett NEJ för ett NEJ. Såg så bra ut, jag njööööt :)
 
Vi fortsatte med sitt stanna kvar i kopplets längd och därefter inkallning. Jag var imponerad! Ingen tvekan om vart dom skulle fast linjen var ganska tät och att ett ekipage var på väg tillbaka när nästa inkallning kom så var det ingen som for iväg för att leka med kompisen. Jag njöööt :) Sa jag att det var tyst hela tiden?
 
Regnet har kommit och gått så efter övningen så fick dom gå en sväng med hundarna för sedan var det dags för fika och hundarna fick en paus. Ett nytt härligt gäng valpköpare som bjuder på sej själva och som har funderingar och sannerligen vill veta/träna mer. Precis som jag vill ha det.
 
Efter fikat var det dags för gruppbild. Häftigt att se hela "ligan" med Jenna som stolt moder, i alla fall borde hon vara det för det är jag :) Så är det dags för viltet att komma fram. Ägare med sina hundar står inte långt från dom som ska jobba. Jag ser detta och funderar...... valparna har tidigare bara visat intresse för matte/husse, ska jag utmana dom nu för att se hur det fortskrider? Enligt min devis så är en gång ingen gång....... vi kör så får vi se......... Inget fel på viltintresset, greppet kan vara lite sisådär men vad 17! Att man är fundersam på kanin men inte kaja/mås, det kommer. Huvudsaken är att dom vill och det vill dom. INGEN visar intresse för dom andra som står så nära! Fortfarande var det tyst, jag njöööt :)
 
Jag kan skatta mej lycklig för hängivna valpköpare, både nu och tidigare, som förvaltar "mina" hundar så fint. Jag kan bara njuta och tänka tillbaka/framåt på alla möten/träningar som jag/ni ska ha ihop. TACK allihop :)
 
Sa jag hur tyst det var.........
 
 
 
 

Minna testar

En tur till skogen så Minna fick känna av vad Karda och jag hållit på med. Allt gick jättebra ända tills JAG kastade kanindummisen i en buske....... jag lyckades stänga av kameran så det blev inget kort på när Karda fick känn på den och därmed fick tag på den :)
 
 

Karda o Tova

Morgonen började med lite träning. Karda och Tova fick sök med tunga dummisar och kanindummisar, gick väldigt bra :) Snart är Minna hemma för att ta Karda med sej hem, tänk vad 3 veckor går fort?! Nu är jag full med förberedelser inför morgondagen, valparna ska komma hem på 4månadersträff. Ja, det vet ni ju redan och att det ska bli jättekul är heller ingen nyhet ;)
 
 

Höst

Hösten är min absoluta favoritårstid. Alla härliga färger, tempot sjunker något, tända ljus, ja det finns massor med positivt som händer under hösten. Att det blåser ordentligt ute gör mej inget, dock håller jag mej på "säkrare" ställen så jag inte får ett träd i huvudet......


Men Karda...

Primo och Jenna låg och hade det så skönt i soffan. Karda ville vara med i gemenskapen så hon hoppade glatt upp och lade sej i mitten :) Tror att Mr P tyckte det var lite onödigt men finns det hjärterum så......


Regn o rusk

Denna vecka ägnar jag åt att träna Karda. På fredag kommer Minna för att hämta hem henne så nu ska här höjas kraven på träningen. Minna stannar över helgen så på söndag blir det en genomgång av vad Karda kan så är det bara att fortsätta för Minna. Som jag skrivet tidigare så har Karda alla grunder som hon fått av sin matte så jag kan bara ägna mej åt själva apporteringen :) Träningen går väldigt bra och jag är jättenöjd så nog kommer det att bli start för henne nästa år :)

Vädret är inget vidare så kameran får stanna inne. Däremot kommer en bild på Jennas valpar som har en mysstund ihop med mej. På lördag har jag 4månadersträff. Det ska bli så roligt att få träffa dom igen :)


Valpar 2014

Matte Malin har skickat snyggkort på Malte, Jennas tilltänkte för nästa kull. Mer info. finns på hemsidan, där kan du läsa om det mesta om dessa hundar och undras det mer så är det bara att fråga :)
 
 

Grattis Lotten o Charlie

Idag åkte jag med Lotten till Halmstadsprovet där hon skulle starta Charlie i ÖKl. Han gjorde ett kanonjobb men missade den 2a på vattenmarkeringen, med hjälp kom den in men en miss var det. I övrigt gick dirig. mycket bra både på land och vatten. Söket utmärkt. Stort Grattis till ert 2a pris :)
 
Charlie smälter bra in i boklöven :)
 

Dumma katt

Pysen låg så gott i fåtöljen men Primo ville dit för att ta igen sej en stund. Han ställde sej bredvid katten som bara ger honom en blick - Stick, jag ligger här! Att en stor hund ska bli så hunsad av en liten katt?? Primo fick i alla fall söka annan plats.
Vi har tagit hand om en massa älgkött under dagen så lite plåster på såren blev märgben till hundarna. Det vill inte Pysen ha.


En gris....

Min man som även varit med i ett annat jaktlag har fått ett Vildsvin. En stor galt på ca 160 kg men slaktvikten blev ca 75 kg! Tänk vad mycket som ska bort före det blir "ätbart"! En bra gris är en ........ Min make vill även upplysa, igen, att han tidigare fick en älgtjur :) Kan bara hälsa att tar du inte kort på det så......


Flattligan

Denna morgon tog Birgitta och jag en promenad ihop med hundarna. Hon är med i grannjaktlaget så vi hade en hel del att prata om efter de gångna dagarna :) Nu gäller det att ta hand om huset..... det har liksom inte funnits tid till det så det är behövligt. Jag önskar er en riktigt trevlig helg :)

I regn o rusk

Ett ymnigt regn föll över oss under morgonsamlingen. Nu hade vi bara kviga kvar att skjuta och en hade setts på vår mark. Några ur laget är denna dag och jagar i andra jaktlag så vi var ett par gubbar kort. Jonas var dock tillbaka och fyllde platsen så bra som bara han kan göra ;)
Primo och Jenna behövdes i drevet, jag kände mej i god form så jag erbjöd mej att gå med. Medans Kjell och jag väntar på att ett par backar drivs av ser vi en kviga komma, den passerar förbi och fortsätter sin färd till andra marker. Så var det dags för oss att gå. Vi hojtar och hundarna söker ut för att se om dom får något i näsan.
Så är första biten avklarad, vi möter upp ett par andra drevare, lite taktiksnack så är vi på väg igen.
Efter ett tag hör vi skott, drevet stannar och vi väntar på rapport om hur det gick. Jodå, vi har putt ut en kviga som Börje fick sikte på och så var älgjakten över för detta år. Vi går färdigt ifall vi har hjort eller vildsvin framför oss men inget av det kom ut.
Så går vi till den nöjde skytten, grattis, hundarna får nosa på älgen vilket är väldigt bra så även dom får ett avslut på arbetet. Jag har aldrig gillat där hundar står och sliter i pälsen, bra tycker en del men inte jag. Jag tycker att man i alla delar av jakt ska visa hänsyn, så även mot djuren, och att en jakthund skulle bli bättre för att den får lugga päls......... tror inte det.
Så samlades vi igen, lagom våta efter morgonens blöta äventyr. Nu var det riktigt gott med fika och allt som hade hänt skulle ventileras :) Jonas var i toppform, han är svår att beskriva, han behöver upplevas :) Vi skrattade högt och hjärtligt för han smittar av sej med sina tokigheter så snart var alla igång med hittepå :)
Att jaga är så mycket mer än att skjuta, visst, syftet är ju det men allt runt omkring får aldrig glömmas. Jag tackar mina "gubbar" för ytterligare en härlig gemenskap dessa dagar, tänk vad fort 4 dagar går och nu får vi vänta ett helt år tills vi ska ut igen. Eller så ses vi på annan jakt någon dag :) Säsongen har ju bara börjat även om älgkvoten nu är fylld.
Först en bild på en trött Jenna från igår kväll.
 
 
 
 
 

Mer jakt

Idag fick Primo vila och Libra + Jenna har sannerligen fått jobba i drevet. Vi fick se en stig som rävarna gjort, ganska otroligt att dessa djur snabbt kan fixa till det. MHtest i all ära men där får man inte testa att gå på spång...... Så avslutades dagen med ett dopp i en damm, för hundarna alltså :) En härlig dag i skogen med flera fikastunder då både sanna och osanna sanningar dryftas :) Precis som det ska vara. Inlägget känns lite osammanhängande, kan bero på att jag är lite mör nu, tror att vi alla sover gott i natt :) Just det, inga älgar fick vi även om vi sett en hel del. Vi har kviga kvar så det vill till att rätt djur visar sej.
 
 

Dag 2 :)

Denna tidiga morgon for dimmslöjorna fram och tillbaka. Vackert och tankarna driver likt dimman lite hit och dit. En mycket lugn start på dagen, jag hade inte heller idag en enda rörelse hos mej. Kenneth hade bättre tur på sitt pass och fick en pinntjur. Det har jag inget kort på för då var jag på annat uppdrag.
Primo och Jenna fick följa med i drev på en sida marken och älghunden fick följa med på den andra sidan. Lite svårt att förklara men i alla fall :) Vi fick besök av älghunden som hängde med oss ett litet tag tills den stack iväg till husse igen. Vi var klara på vår sida men inte dom andra. Pang, så fick Gunnar en kalv. Grattis till skyttarna :)
Just det, drevet vi gick var så jäkla jobbigt. Dom hade röjt så det var till att traska genom ett hav av plocke pinn. På den marken ska jag sätta ett rött kors på min karta för där vill jag inte gå på flera år......... eller i alla fall inte i morgon......
Tur att hundarna fick sej ett dopp i bäcken för det var tufft även för dom. Primo är nu helt slut efter 2 dagars drivande så i morgon blir det vilodag så får Libra följa med Jenna i stället. Bäst att inte köra på för hårt med lille gossen.
 
 
 

Älgjakt

Så var det dags för årets älgjakt. Vi gick ut i ottan då det fortfarande var mörkt för att sitta på enskilt pass. En mulen, lite duggregn men ändå ganska mild morgon. Inget av intresse visade sej vilket också rapporterades när vi tog gemensam fika vik 9. Ändå hade andra sett en hel del älg så glada i hågen skulle vi ge oss ut igen.
 
Mina hundar, Karda har oflyt med att löpa så hon får inte springa fritt i skogen, skulle vara med :) Kenneth tog Primo, Stefan Libra och jag hade Jenna. Så var vi iväg! Även om hundarna är på lite olika håll så söker dom sej tillvarandra för att sedan leta vilt i skogen. Med pingla på får man lov att leta efter vad som finns, och det gör dom :) Då är det väldigt roligt att en kalv sköts i drevet så dom får se vad som kan hända efter gott arbete med oss andra i linjen, Grattis till skytten :)
 
3 drev fick dom vara med i. Primo mattades lite men tycker det är så himla roligt att se vad som kan finnas i skogen. Libra är inte fullt så effektiv men Jenna kör så det ryker i vanlig ordning. Skit samma om inte vattendirigeringen satt i lördags, här kommer hon, igen, till sin fulla rätt. :)
 
 
 
 

Förberedelser

Man kan inte tro att det är så mycket att förbereda inför älgjakten. Mat för flera dagar så jag slipper kocka när vi kommer hem efter dagens jakt. Kocka för att vi ska ha med oss ut i skogen. Förbereda hundarnas saker så även mina. Primo lade dock in sitt veto mot reflexväst! Fjompigt sa han, var är min pingla?? Jodå, den är framplockad så du slipper västen :) Vi börjar med älghund i morgon så vi får se om det blir drev för mina hundar eller inte. Rolig vecka ska det bli i alla fall :)


Massor med bilder

Tack L-Å för alla härliga bilder :) Lite svårt att se vem som är vem på en del........ Håll till godo, här kommer ett helt gäng underbara bilder :)
 
 

Jenna

Ett härligt kort på Jenna från idag :) Nu ska gumman och jag ta en funderare på hur vi ska bli ett 100 % team igen :)

Vilken dag :)

Vi möttes upp vid dammen för att ha träning, upplagt som prov. Zamira, Tova, Karda NKl, Mollie, Spiker, Jenna och Charlie skulle få lite tuffare arbete :) Öpenklassarna gick i par och här var nivån, förklarligt, högre än för dom övriga i Nybörjarklassen.
 
3 underbara pluttisar var med, dom fick lite tjuvträning inför 4månadersträffen!!! Före lite test med vilt hade dom det stora nöjet att härja i det vatten dom hittade i kanten. Jösses så skitiga dom blev, dock klarade sej Wiggo utan större nedsmutsning...... hur det nu gick till :)
 
Vi hade ett helt underbart väder, att få umgås och träna hundar i dessa fantastiska höstfärger gör att man laddar batterierna :) Här kommer en del bilder från dagen, hoppas L-Å skickar lite mer till mej och ni kan garanterat läsa mer på Mollies blogg vilken även gäller pluttan Pennie :)
 
 
 
 

Primo

Det här var precis vad jag behövde, glatt besked :) Primo har varit på återbesök hos vetr. Blodplättarna har ökat från bottenrekordet 38 till 260 :) Han är nu friskförklarad, ingen mer cortison och inga restriktioner alls inför jakten nästa vecka :) Mr P firar detta med ett låååååångt grässtrå ute i skogen :)

Jennas ögon :)

Igår em. var jag och ögonlyste Jenna med resultat UA :) Nu blickar vi framåt mot en ny härlig kull och många glädjestunder :)


Karda

Nu var det dags att sätta tänderna i Karda :) Hon fick ett litet sök med vitfågel, bara för att kolla hur hon skötte sej. Det gick hur bra som helst så det blev även lite vattenapportering. Jag får se vad jag hittar på nästa träning ;)
 
 

Hos Ingela

Det är bra att avlägga Nyårslöfte i en gästbok. Jag skrev i Ingelas att mitt var att åka och hälsa på under året, pressen ökade ju längre in på året vi kommit då jag har svårt att inte hålla det jag lovat :) Alltså for Birgitta och jag dit för en träningsdag i stilla regn. Vädret spelar ingen roll när man är i gott sällskap. Jenna hade inte "alla hemma" idag, hjärnkontoret var i stor oreda. Nu får jag ta en rejäl funderare inför nästa vecka om jag ska stryka henne från prov eller inte. Känns inte helt ok att starta om hon inte känns startklar.
 
 

Gänget

Kvällspromenad med Karda och övriga vovvar. Så härligt med ljumma vindar och vackra höstfärger.

Tova

Birgitta och jag tog en sväng till dammen. Vi tog ett minipass med Tova och Jenna. Nu har jag även Karda hemma som också ska få en hel del träning men det får bli en annan dag :)


Berit o Mossa

Dom var ute på äventyr i går :) Premiär i Lk 3 på Nacka BK. Dom fick 245,5 p så det blev ett 2a pris och en 3dje placering. Bra jobbat av er :)

Fortsättningen :)

Janne undrade om jag ville hänga med på spanielprov, han skulle starta Virre. Jag har aldrig varit på det så det skulle bli riktigt spännande att se hur det gick till. Janne sa att jag fick ta med en hund för eftersök om jag ville, inte säkert att det skulle bli något att jobba med men Jenna fick följa med.
Så var vi framme och provet började, det var riktigt svårt att få fram fasanerna så vi gick och vi gick och vi.......... Jag som är van vid retrieverprov där vi inte rör oss särskilt mycket blev överraskad över hur mycket motion jag fick under dagen. Kan tillägga att jag faktiskt har rejäl träningsvärk i benen!! Nåväl, timmarna gick, hundarna jobbade på så fint men inga fasaner fick dom upp. När dom 7 deltagarna gjort sitt var det lunch, en välbehövlig paus.
Så gick vi ut igen då några av dom startande skulle få en chans till. Dessa små hundar jobbar ihärdigt, in i snår av björnbär, då tyckte jag synd om dom, stackars hundar som kanske river sönder sej men detta är vad dom brinner för så ingen fara skedd :) Jenna gick med mej och sa inte ett knyst på hela dagen men både hon och jag studerade hur provet fungerade och hur hundarna arbetade.
Så fanns det äntligen fåglar, vissa flög iväg in i en skog. DÅ fick vi en uppgift :) Vi skulle in i skogen Janne, Jenna och jag för att stöta upp fasanerna igen. Jenna hade så roligt, for fram i ett jäkla tempo och skrämde upp fåglarna igen. Hon jobbade ivrigt och försvann över ett krön, då small det! Jag skulle kalla in Jenna, hade ingen aning om var hon var och inte kom hon. Jag upp i hagen och ser hur hon kommer ur skogen på andra sidan hagen med en levande fasan i munnen!
Jäklar, olydig hund som inte kom direkt. Hoppas jag inte förstörde något för den startande hunden. Skytten var dock nöjd över apporteringen för spanieln hade aldrig hunnit fram och den skadade fasanen hade förmodligen försvunnit. Han var mycket förvånad över Jennas beslutsamhet. Hon hade hörselmarkerat både skott och när fågeln damp ner 60 m bort då hon var kvar i skogen. Hon kom framfarande i allra högsta fart över hagen, in i skogen, hon visste exakt var den var, tar fågeln och full fart tillbaka igen.
Så skulle vi trycka upp andra fasaner, Jenna jobbar ivrigt på men nu har jag koll på var hon är så nu blev det ordning och reda på arbetet :) En apportering till blev det för henne så vi var jättenöjda med dagen, alltid roligt när man får beröm över sin hund. Dessutom roligt att se hur spanielprov fungerar. Har lärt mej att man INTE bär på ryggsäck full med saker. Alltså en mycket givande dag även om benen känns idag så var det värt det :)
Fick tagit 2 kort sedan var batteriet slut..... telefonbilder blir inte lika bra men nog gör sej Jenna bra på bild med sin fina tupp i munnen? :)
 
 
 
 

oj oj oj :)

Vilken dag :) Tidigt i morse åkte Jenna! och jag med Janne, Virre och Solo på spanielprov men se det äventyret kommer i ett inlägg i morgon :) Här hemma fick Stefan en bock, 6 taggar :) Som vanligt använder vi hundarna för eftersök även om djuret har fått en bra träff. Varför, kan vän av ordning tänka. Jo, för att hundarna ska ha möjlighet till riktigt eftersök och jag vet att dom fixar det oavsett. Idag blev eftersöket, som Kenneth tog med Primo, endast 25 m in i skogen. Dock är det viktigaste att hunden är med redan i "rutan" vad den ska göra och nog visste Mr P det :) Grattis till Stefan, Primo och Kenneth som höll i linan.
Nu ska jag se till att fixa mat........ dotera, David och Karda är på väg hem, hoppas det blir gott för jag är ganska mör efter min händelserika dag, men det får du läsa om i morgon :)

Kärt återseende :)

Elisabeth ringde mej för ett litet tag sedan. Leijo, Libras kullbror, hade fått somna in. Riktigt vad han drabbades av vet vi inte då beslutet togs snabbt då han var så dålig. Elisabeth har alltid, som alla ni andra :) varit en riktigt god vän så när hon ville komma för att träffas på en träning så fick hon självklart det :) Så roligt att ses igen, det var ett bra tag sedan sist så det var sannerligen ett kärt återseende.
 
Elisabeth fick ta hand om Lottens Lord ett tag men nog tyckte hon att det var roligast att ha Charlie en stund. Charlie är lite av en kopia av Leijo. Lilla Tess fick följa med ut i skogen då Kia skulle vara med på träningen. Återigen fick hundarna en ordentlig genomkörare och idag var vi riktigt nöjda allihop :)
 
Kenneth som brukar vara "uppe i det blå" höll ett vakande öga på oss............
 
 

Ruckel

Men först vill jag berätta att det ser ut att lösa sej på allra bästa sätt för Bidde :) Fungerar allt när vi ses i november så kommer han att stanna i Tidaholm, annars så finns det ytterligare ett par som gärna vill ta hand om honom :)
 
Under en av mina promenader finns ett gammalt ruckel som jag bara tycker är så charmigt. Tänk om det kunde berätta sin historia, det har säkert hänt mycket runt dess knutar. Hundarna klarade av att stanna fint en stund men så gjorde jag en liten rörelse....... det blev tydligen signalen till att fotandet var över :)
 
 

Omplacering

Håll Fast Stenbit, Bidde, ska omplaceras p.g.av tidsbrist. Han är en otroligt snäll hane som älskar allt och alla. Sparsamt apporteringstränad men viljan finns. Lydnad och stadga sitter. Har varit med i drev på några jakter och visar fint intresse för det. Han är inte på något vis en problemhund men behöver komma till någon som har mer tid för honom. Bidde finns nu i Karlskrona men jag ska hämta hem honom 9/11. Mer finns att läsa på min hemsida under fliken hundar. Jag vill ha fortsatt kontakt med Bidde och du som tar hand om honom är välkommen att vara med i vår gemenskap och vara med på alla träningar.

RSS 2.0