Glad idag :)

Lördagen började med träning och Susanne med Saga kom för att vara med. Självklart blev det test med dummisen och Saga är lika duktiga som sina syskon :) När dom stora skulle träna var dom med som passiva vilket är så nyttigt.
I första omgången var Porter, Charlie, Tova och Jenna med. Efter fikat bytte jag och Lotten hund så Leia och Tali fick vara med. Leia är så otroligt lik Jenna, har nog aldrig haft en hund som är så just a like, det är 2 hundar i ett :) Jag fick se att Jenna inte var vid min sida...... hon hade smitit till Lotten och satt som ett ljus ihop med sin bror.... det fanns hamburgsbitar i fickan.... tro 17 att det var bättre än att vara hos mej :)
 
Jag går inte in mer på vår träning som för övrigt gick hyfsat bra. Markeringar, dirigeringar gick finemang men söket i hagen är banne mej svårare än man kan tro så det får vi träna mer. Dock började telefonen ringa när jag var inne igen :) Ina från Kardakullen var på inof. utställning och blev 4a av 7 men kanonkritik :) Grattis :)
 
Anita och Sam, H F Zeus, startade i apell för första gången och av 8 startande blev dom 3a med fina 264 p. Det innebär att dom är uppflyttade till lägre spår :) Grattis :) Nedan finns en bild på dom från dagen som jag snott från FB :)
 
 
 
 

Abbe

Att ha hund innebär inte att allt går som på räls..... det är faktiskt tvärtom! Vi stöter alla på ett eller annat frågetecken under hundens liv och leverne, det är inte konstigare än så. Min pappa sa alltid - Om det vore lätt skulle alla göra det! Tänk på det en stund. Det är ytterligare en devis jag lever efter.
Abbe vill bita i händerna, det är en lek för honom, och då är jag tacksam för att få ett samtal runt detta. Dom bor ett stenkast från mej så vi tog en tur i skogen hos dom så kunde jag ge lite tips och råd. Självklart finns jag till för er alla men det vet ni ju :)
För att lätta upp stämningen runt Abbe efter tillsägelse så gjorde vi lite varierande övningar där han fick känna sej duktig, däribland att få hämta en dummies :)
 
 

Abbe

På träningen var det bara Birgitta och jag som hade tid så då var det kanon att Dag också kunde komma med Abbe :) Det är mysigt nu när dom små kan vara med och sakta men säkert skolas in i gruppen :) Ljusförhållandena var inget vidare men några blev det i alla fall.
 
 

Vilken dag :)

Det började med ett SMS, Stefan var och jagade och fick fällt ett Mufflon. På markerna där han jagar finns en flock på 20 djur och av dom är det 3 baggar varav en skulle bort vilket han lyckades med. En grann bagge var det och både Stefan och markägaren är nu mycket nöjda.
 
Sedan bar det av till skogen för en träning. Ingela, Vira, Eva och lille Ville kom. Nu är det fritt fram för pluttisarna att vara med så i morgon kommer Abbe och på lördag dyker Saga upp, kanske blir det någon till? :) Ville får egentligen bara vara med men lite apportering testade vi, det bådar gott för framtiden. Tali saknas på kort men ni andra är med, tack för idag :)
 
 

Passa på

Idag har jag gjort en massa ärenden, skönt att få det undanstökat. Alltså kom vi inte ut i morse så som vi brukar. Nu gjorde det inte så mycket för efter att dimman lättat så blev det en kanonfin dag så det är bäst att passa på och njuta :)
 
 

Tjolahopp

Är hemma igen efter att ha gått spårprov (viltspår) med Tali igen och det gick finemang, ett 1a pris igen :) Hon får massor med beröm för sitt lugna tempo och noggranna näsa. Även jag fick en stjärna i protokollet för att jag förde henne bra :)
 
 

4-månadersträff

Alla 7 valparna kom hem för träffen igår, stort tack för ert engagemang :) Så roligt att träffa er och se hur dom utvecklats. Vi fick gjort en hel del, gå i koppel, nej-övning, apportera med dummies och vilt. Dummies var inga problem där var dom jätteduktiga, lite mer spännande var det med vilt. Får dom mogna mer så kommer dom att fixa det också :) Nu är ni välkomna att vara med på alla träningar, vi tar er först så får dom titta på när dom stora jobbar efter det. Bara hör av er någon dag före så vet jag :)
 
Jag inser att jag skulle tagit ett gruppfoto på oss alla men det glömde jag vilket var synd.
 
Sköt om er så ses vi snart igen :)
 
 
 
 

Solsken

Solen sken så fint genom träden så det blev lite kort på hundarna :) Libra fick ett par månader efter Primo också fästingsjukdomar men hon blev bra igen, vilket var väldigt bra. Snart fyller hon 10 år och jag hoppas hon håller sej frisk länge än. Nu ska jag fixa och trixa så allt är färsigt för morgondagen. Minna med familj kommer senare idag, Karda ska ju vara med och träffa sina valpar. Även Sonja, Bosse, Alma och Ina kommer under dagen. Dom har långt att åka så för att vara på plats i tid i morgon så kommer dom idag.
 
 

Tack

Tack för all värme som jag fått ifrån er på ett eller annat sätt, då känns det lite bättre.
 
I flocken märker jag inget av att dom saknar Primo, allt är precis som vanligt. Vi tog en långpromenad ihop med Birgitta på morgonen, skönt att få prata av sej och alla hundarna letade tryffel som om inget har hänt. Man föds, lever och dör, det är ju egentligen inte konstigare än så och hundarna lever i nuet så allt är som "vanligt". Hundar kan gå och leta efter sin kompis och då blir ens egen sorg ännu värre men här är allt lugnt.
 
Lite rastlös känner jag mej, då var det inte helt fel att köra nävarna i bröddegen. Nykokt Björnbärsmarmelad till det blir mumma. Nu ser jag fram emot lördagen för då kommer alla Karda/Einarvalparna som nu är 4 månader, ska bli roligt att få träffa er alla.
 
 

Tungt beslut

Vi har ett stort ansvar gentemot våra djur och vi vet att vår tid med dom är begränsad. Det tyngsta beslutet är att veta när det är dags, när det inte går längre, när vår älskade kompis ska få somna in.
 
Primo fick för 4,5 år sedan fästingsjukdomar som han aldrig blev helt bra ifrån. Han har haft bättre perioder och sämre, han har fått vara med på det han orkat men nu säjer kroppen stopp. Jag vet att beslutet är rätt och fått stöd av flera vänner men man står ändå ensam och det är tungt, jättetungt.
 
Han har varit en klippa och husses bästa vän och min kompis i vått och torrt. Du kommer att bli oerhört saknad men jag har alla härliga minnen från dej som jag ska tänka tillbaka på. Du och vi, för alltid.
 
 
 
 

Ingela

Ingela och Vira kom för ett träningspass :) Vi började med "smygjakt" där skott sköts och stadgan fick tränas till fullo. Hundarna undrade säkert vad vi höll på med men för dom var det bara att gilla läget och inse att det var bara att titta på. Efter det körde vi fokusövningar som försvårades efterhand och när vi var nöjda var det dag för fika. Efter att vi pratat av oss :) så blev det repetition på tidigare övningar men före det var igång igen passade Tali och Vira på att låna dummies. Vi ses snart igen så får vi se vad jag hittat på då :)
 
 
 
 

Massa grattis :)

Igår var Sonja och H F Almadin, Alma iväg på rallylydnad. Dom har gått upp en klass och detta var första starten. Dom fick en delad 1a plats med 93/100 p :)
 
Denna dag for Birgitta och jag iväg för att gå viltspår. H F Tova, Tova, gjorde sitt jobb och fick med sin 3dje 1a sitt championat, då ska man ha en grattisdummies :)
 
H F Thalia, Tali, startade i ökl för första gången. Hon har mamma Jennas underbara tempo så det var bara att följa med i linan så var det snart dags för skott och hon fick sin 1a :)
 
 

Godsaker

Idag har vi stått i slakteboa halva dagen, gott att lägga fint kött i frysen :) Hundarna var också nöjda när vi kom hem igen för då fick dom saftiga märgben :) Synd jag inte hade kameran med mej för det bjöds på gofika, Stig hade mej sej smarrig äpplekaka :) Lite bortskämd blir man allt.
 
 
 
 

Hemma

Idag blev det till att ta tag i huset så jag stannade hemma. Tjuvlyssnar på jaktradion medans jag fixar och donar. Nog skulle jag allt velat vara på plats men...... nu börjar det i alla fall bli fint inne igen och kylskåpet är fyllt :)
 
 

Doris

Det blir en del om Doris även somliga av flattarna också är med. Doris är på upplärande och då blir det mer om henne. En älg fälldes av Börje F, grattis :) och då ville jag gå ett sök med Doris på den älgen. Eftersom lillgrabben, tillika lillhusse, var med så passade det bra att han fick göra det. Jag gick ibakom och talade om vad han skulle tänka på så det var inga problem. Doris tog upp spåret och efter ett tag stannade hon och noga nosade på en fläck, där var det blod. Sen fortsatte hon att följa tills hon var framme, mycket duktigt gjort. Det blir nog en bra hund av henne med :)
 
 

FIKA

Inser att jag inte fotade morotskakorna Kjell hade med i måndags, rejäla bitar som frugan fixat till oss. Idag hade Ander G sin vana trogen med dom enorma pärlsockerbollarna ;) Det blir en del fika visst gör det det men går man i drevet så gör man av med några kalorier i alla fall, hoppas jag..... Värre om man sitter på pass eller så skiter man i vilket och mumsar vidare :)
 
Fick dåliga kort på Doris och Jenna när dom far fram i skogen men fullt ös är det. Idag har vi sett lite älg, dock inga skjutbara så vid en passkytt kom en tjur och visade sej och jag fick i alla fall en bild på när den var bakom honom. Svårt att se men om man anstränger sej så :) Ytterligare en dag med kanonväder och så ska det bli i morgon också. Undrar om någon har med gofika då?
 
 

Socialt

Igår var hundarna trötta, t.om. Doris :) Även idag fick hon, Jenna och Primo vara med. Det blev lite älg att driva men inte mer än så.
Även om jag glömde mina mackor i morse...... slarvigt...... men mina gubbar erbjöd sej att ge mej så jag fick lite att äta. Det var snällt :) men jag väntade till Kenneth kom så tog jag en av honom. Den fick han tillbaka senare då jag varit hemma och hämtat mina. Kjell hade tänt en brasa när vi fikade och det var då Kenneth fick mackan av mej, han fick bryderi om vart den tagit vägen så han kollade sej runt och misstänkte att Doris snott den. Jag gav som förslag att han skulle kolla i handen som han höll kopplet i och till stor munterhet för oss andra blev han varse att där var smörgåsen :)
En av våra jubilarer, Börje S, hade med sej supergoda tårtor så även min egen matsäck så hade det inte gått någon nöd på mej. Det är sannerligen en social gemenskap, detta med älgjakt, och man kan även känna att efter tidig morgon och heldag i skogen så blir samtalet på slutet väldigt muntert. Lite svårt att få seriösa svar och mycket skratt blir det. Helt enkelt ett härligt gäng :)
 
 

älgjakt

Nu står halva Sverige stilla, vi är ute i naturen denna vecka :) Upp i ottan för att sitta på pass och som traditionen bjuder så ska jag ta ett kort på mugg och bösspipa. Kylan trängde sej in i kroppen, för lite kläder på?? Hur 17 tänkte jag där? Jag har massor med kläder att välja på men..... Hur som kom värmen snart tillbaka för en stor grann tjur hade fällts av Bosse. Kenneth ville hem och hämta Doris så hon skulle få ett dösök. Ja, det låter kanske inget vidare men hon fick i spårlina hitta älgens spår och nosa sej fram till den, inga problem. Så ska hon jagas in och det är så himla bra i detta gäng att få möjlighet till det. Hon var mycket nyfiken på älgen så det var inga konstigheter med det.
 
Lokaltidningen kom ut och intervjuade skytten, det var bestämt sedan tidigare men vilken tur dom hade att få detta fina djur på bild, och troligtvis Doris också....... får se på onsdag vad det blev :) Under tiden älgen togs om hand så fikade vi och planerade nästa drev. Älghunden skulle inte vara med så jag for hem för att hämta Primo och Jenna så skulle även Doris få vara med i drevet. Hon fann tycke för en i kedjan och var runt honom mest hela tiden, gjorde väl lite utflykter men inte mer än så. Vi kräver inte att hon ska leverera, hon är på inlärning. När Jenna fick viltkänning och skallade då minsann var Doris med oss igen. I höst är det bara för henne att känna av situationen, hon ska mogna och bli säkrare i sin roll så nästa höst får hon mer visa framtassarna.
 
Kan tillägga att lillgrabben som var på annan ort och jagade fällde en tjur denna dag, han är garanterat nöjd.
 
 
 
 
 

Reflektion

Jag sitter och funderar på om det verkligen är ok! Att para en tik som är strax över 8,5 år. En så gammal tik måste ha en hälsokoll på pränt och visar det sej att hon är pigg och alert så får man para men är det ok? I min värld är det inte det, att vara dräktig är en enorm påfrestning för kroppen och en yngre tik klarar det bättre än en som är till åren kommen. Hela vårt liv kretsar kring etik och moral, i allt vi gör, och detta platsar inte in i det, i alla fall inte hos mej.  Vi får alla ta ansvar för våra handlingar men det är så himla synd när det påverkar 3dje part. Så här tycker jag och det står jag för.
Nu får jag släppa detta och tänka på morgondagen. Ryggsäcken ska packas så allt som behövs kommer med ut till tornet så får vi se om jag har jaktlycka eller inte.
 
 
 
 

Dessa hundar :)

Idag körde vi ett pass igen, nästa vecka finns inte tid för träning så då fick det bli 2 ggr denna vecka. För det mesta blir träningarna bra och hundarna är med på noterna men så inte idag. Sally och Tali skötte sej med den äran men dom äldre hade huvudet någon annanstans så det blev väldigt enkla övningar för att dom skulle känna att vi var nöjda.
Ibland blir det så här och man vet inte riktigt varför, att dessutom alla 3 gjorde likadant kan man ju ta en funderare på. Dock ska man inte fundera för mycket, nästa träning har nya möjligheter och då börjar vi om på nytt igen :)
Sally fick sin uppskattning från mej, en grattisdummies för sin etta på jaktprovet :)
 
 

Viltspår

Morgonen började med att gå nattalånga viltspår. Tali gick som tåget så det var snart avklarat. Tova gör det betydligt svårare för sej. Hon ska verkligen nosa ALLT så det blir ett ofokuserat spår. Birgitta stannar upp med henne så att hon ska kunna sansa sej, det är bara att träna vidare så är hon snart tillbaka som den duktiga spårhund hon är.
 
Under Tovas spår fick vi sen den största Blomkålssvamp jag någonsin sett, helt otrolig!
 
 

Att njuta

Ja, det gör man när morgonen är så himla fin som den är nu. Snart regnar det igen........ då vill det till att tänka på dessa promenader :)
 
 

Saga

Idag kom Birgitta för att träna, även Susanne, Tor-Björn och Saga kom :) Så roligt att få träffa tösabiten så nu har jag mött både henne och Abbe. Saga fick vara med i hagen för att titta på och inte kunde vi låta bli utan låta henne apportera ett par gånger. Även en huvudbild samt ståbild fick vi till, hoppas kunna ta på alla syskonen när vi ses om ett par veckor :)
 
 

Lilla Tali

Jag undrar när Tali ska bli stor.... fortfarande ligger hon ner när hon ska äta, varje mål :) Det måste komma från pappa Malte för det känner jag inte igen alls :) Efter en underbar vistelse i skogen så lade jag ett viltspår åt Tova, Birgitta har lagt till Tali och dessa ska gås senare i em. Hoppas snart få starta Tali men jag vill känna mej mer säker i linan först.
 
 

1-årskalas

 Denna helg har vi tillbringat i Helsingborg, Albin skulle fira sin 1-årsdag :) Tali och Doris fick följa med och när Albin matade Doris med russin så var hon jätteförsiktig. Detta lilla monster skötte sej ypperligt så gossen hade fullt upp med att mata båda hundarna med russin vilket uppskattades :)
 
En helg går så himla fort och det finns alltid lite man kan hjälpa till med, bl.a så är Karda nytrimmad. Hon börjar se eländig ut i pälsen men snart växer det ut fina "lockar" igen. När vi kom till Birgitta för att hämta resten av ligan så var Primo väldigt glad över att vi kom, så glad att han flög över grinden. Tack för hjälpen med dom :)
 
 

Goe Primo

Efter en härlig träning igår så kom grabben hem och ville jaga änder. Sagt och gjort, vi åkte iväg och Primo samt Jenna fick följa med. En and föll i snåret i vattnet och efter en kortare dirigering så kom en mycket glad Primo in med draken :) Nu ska jag gå hårt åt hans päls med saxen...... Det var otrevligt mycket fröer och nu sitter dom i pälsen :( Försökte igår att borsta ur det som gick men det är massor kvar så han kommer om en stund se rätt så eländig ut men det finns inget annat att göra. Frågar jag honom så tycker han nog att det var värt det :)
 
 

Hagen

Nu är hästarna borta så jag kan ha träning i hagen igen. För dom yngre blev det kluriga stadgeapporteringar eller vad man nu ska kalla det :) Några knallningar blev det men ju mer dom kom in i det ju bättre gick det så dom jobbade på väldigt bra :) Jenna och Charlie fick dirigeringar och alla fick markeringar utifrån deras nivå.
Nästa vecka är det onsdag och lördag som gäller, även då i hagen.
 
 
 

RSS 2.0