Vilken dag det blev

Det hade jag inte räknat med, en del var inplanerat men inte allt. Vi tar det från början..... Efter att valparna fått sitt så var det dags för promenad, in till valparna igen för att lite senare lägga ett spår till Abbe, hem för att ta ut dom små vilket dom tyckte var jätteroligt. Jenna var inte lika road och flydde fältet :) Det var ingen värme ute så det blev bara en kort stund och sedan drog jag iväg för att möta upp Dag, Barbro och Abbe i skogen. Jag hade lagt ett fullängdsspår och eftersom jag vet att dom gått en del spår och att han ska vara duktig så lade jag in en oblodad vinkel. Som Abbe tog sej ann uppgiften, det var en fröjd att se denna 8månaders yngling :) Den oblodade vinkeln var inga som helst problem. Du har gjort ett kanonjobb med honom Dag :)
 
Väl hemma igen tänkte jag ta tag i saker som behövde göras men då ringer telefonen och jag får rycka ut på ett eftersök, ett Dov hade blivit påskjutet på vår mark och gått iväg. Jag tog med Doris och dom första 200 m gick fint, jag såg blod men efter att ha börjat på åker, in i skog, hage, åker och in i skog så bytte hon spår och efter ett tag såg vi rådjur framför oss och Doris var mycket upplivad och tyckte hon gjort ett fint jobb...... I dessa marker är det väldigt mycket klövvilt så det krävs erfarenhet att följa rätt djur och den erfarenheten har hon inte än.
 
Ett skadat djur utsöndrar speciella dofter från körtlarna i klövarna som inte ett friskt djur gör och det kan vara svårt att veta för en ung hund. Vad göra? Tali får en chans, hon har aldrig gjort ett skarpt eftersök men fick en chans hon också. Likadant här, dom första 200 m går perfekt men sedan viker hon av åt höger. Vi följer med men efter en god stund så fick vi inse fakta att hon också var ur spår.
 
Dags att ta till "storsläggan"! Jenna fick ställa upp. Valparna klarar sej en stund så där hade jag inga funderingar alls även om jag tog dom andra först för att slippa och ett påskjutet djur ska till varje pris hittas, punkt! Sedan kan det alltid hända saker så att djuret inte hittas men man ska ha gjort vad man kan i alla fall.
 
Jenna går dom 200 m precis likadant men när hon kommer in i skogen viker hon vänster och vi följer med. Hon går lugnt och metodiskt så efter ytterligare 300 m stöter hon upp Dovet. Vi avvaktar en stund och Jenna får visa vägen i mycket kort lina och strax är vi ikapp och djuret avfångat. Jenna visste precis vilket spår hon skulle följa och nog blir man glad och stolt när ens hund gör det den ska <3 Nästa säsong ska jag lägga krut på Tali så hon blir lika duktig. Träningsspår i all ära men det är en himmelsvid skillnad till att gå ett skarpt spår dock har dom grunderna o det är inte att förakta.
 
 

5 veckor

Vi har haft en härlig helg i Torhamn, Karlskrona, med barnbarn som skulle firas :) Synd bara att en helg går så himla fort men det är bättre än ingenting.
Valparna har också haft det gott med Birgitta som sällskap, tror dom tyckte det var roligt att se mej igen. Undrar om dom tycker detsamma om en stund för då ska dom vägas och avmaskas..... Hoppas göra ett inlägg senare idag nu när det varit lite lite med det så vill ni väl ha fler bilder?
 
 
 

Alltid redo

Nu har jag satt in Birgitta i hur allt ska vara när hon tar över i morgon :) Nog kan jag mina valpar/hundar bäst...... men Birgitta kan hon också så jag kan åka iväg med lätt hjärta :) Dom små vill vidga sina vyer så vi tog bort hindret där dom är så blev det lite större yta för dom. Glatt gick dom över "gränsen" så det var inga konstigheter. Hoppas på hyffsat väder nästa vecka så dom kan komma ut, DET blir spännande för pluttisarna. Nu får ni ge er till tåls över helgen så kommer det nya rapporter vad det lider. Att få njuta av barnbarn en helg är guld värt det också :)
 
Och jodå, träningen gick finfint den också. Dock hade jag fullt upp och kameran hemma men det får jag ta igen nästa vecka :)
 
 

Avslappnat

Valparna tar allt med ro :) dock är det en del att stå i för mej. Om en stund ska jag ut med hundarna för att sedan vänta in ett gäng som ska vara med på träning. I morgon far vi till småfolket i Karlskrona för att gratta dom så det ska packas. Det är mer som man ska ha med än man kan tro...... Birgitta tar hand om valparna och Jenna <3 övriga hundar får följa med. Ska försöka få in ett inlägg till senare idag för sedan få ni vänta ett par dagar men det ska nog gå bra för er :)
 
 

Rensa faten

Efter gängse morgonrutiner så får Jenna komma till valparna för att äta upp det sista i skålarna. Då passar det fint att få en extra slurk :)
 
 

Då så :)

Nu har alla valparna fått besök, dock vet vi inte var var och en hamnar än. Det känns så bra med alla härliga människor, dom små kommer att få det så gott men än får jag njuta av dom ett litet tag till :)
 
 

Mjukstart

Det är underbart att gå upp på morgonen, valparna är knäpptysta och sover gott när jag dyker upp. Även om Kenneth är uppe tidigare och stökar i köket så bryr dom sej inte utan är tysta. Såklart blir dom glada när jag kommer med maten men inte en himla massa väsen utan det går utan några konstigheter alls. Medans dom äter så städar jag, blir en del efter natten...... När det är rent och fint och dom är mätta och belåtna så myser vi. Tack Jenna för starthjälpen med att inte ge mat om dom är otåliga, det var bara att fortsätta ditt fina jobb :)
 
Nu väntar jag in det sista besöket till valparna, sedan har alla varit och tittat på dom :)
 
 

Ny sovplats

Så var det dags att ta in "baljan" dom ska sova i, det var spännande tyckte dom. Nya filtar att bita och busa med men efter en stund så slocknade dom gott i den.
 
 

4 veckor

Nu är det halvtid, undrar om kommande månad går lika fort? Jag hoppar vägningen idag, har lite för mycket att pyssla med och nog ser man att dom växer och frodas så det är lite onödigt. Nästa måndag måste dom vägas för då är det avmaskning som gäller. Jag lägger hellre tiden på valpgos idag så får dom sitt i alla fall :)
 
 

Besök

Då har valparna fått en massa gos idag :) både av tidigare valpköpare som ny. Britt och jag planerar nu för viltspår som vi ska gå i vår, det ska bli kul :) I morgon blir det ett senare inlägg, Tali ska till veterinären på morgonen för spolning av öra. Hon har en vaxpropp som ska bort, då hör hon säkert kanonbra efter det ;)
 
 

Bus

Det är väldigt lätt att sätta sej hos valparna och mysa men det är värre att komma upp..... Dom ligger mest på mej när dom ska somna så det blir lite krångligt att ta sej till stående ställning men efter en stund så går det :)
 
 

Tack för idag :)

Michaela och Andre har nu farit hem till sej men snart så är det dags att få hem sin nya kompis, vem det nu blir? :) Tack för härliga besök och i morgon blir det fler :) En "gammal" (förlåt Britt :) valpköpare kommer också för att sniffa valp, bäst att passa på :)
 
 

Besök

Nu kommer blivande valpköpare på besök :) Anne och tjejerna var här igår och nu på morgonen var Leif och Anna-Karin här. Om någon timme dyker Mikaela upp för valpgos. I morgon är det Elins tur och jag hoppas Lena som har Pondus kan komma också, är vädret bra på onsdag så kommer Mait (annars byter vi snabbt dag) sen har alla varit här :) Birgitta kommer att ha min tik på foder, blir kanon det här :)
 
Valparna tar besöken med ro. Busar lite men är man trött så lägger man sej och sover.
 
 

Inte alltid.....

som kameran och jag är kompatibla, dock händer det inte så ofta men denna morgon var vi inte kompisar så det blev bara ett kort..... Valparna är i alla fall kompisar med mej och blir väldigt glada när jag kommer till dom :) Nu väntar jag några dagar med härliga besök, välkomna till valplådan :)
 
 
 
 

Valpgos

Efter träningen så var det valpgos, Birgitta hamnade på golvet med dom små liven :) Övriga hundar tar det med ro och knôr ihop sej i sin soffa <3
 
 
 
 

Godingar

Nu är dom så stora att Jenna anser att hon kan ge dom stående, nu händer det grejer hela tiden :) Idag var jag uppe tidigt, har lite att stå i före bilarna börjar rulla in för en träning. Valparna sitter så fint och kollar när jag gör rent, dom är nog lite trötta efter att ha fått mat :)
 
 

Inte bara valpar

Visst blir det mycket valp i dessa tider men dom stora ska ha sitt också så förra veckan började jag träningarna igen. Det är vanskligt med vädret denna årstid men går det så går det :) Denna vecka är det sportlov så Sally och Elsa ( Torpedos ) kom för att först gå 2 viltspår. Efter fika och valptitt, såklart, så tog vi en träning i hagen också. Vädret var underbart så det är bäst att passa på.
 
Valparna fick en leksak igår, inte så rolig än men spännande att undersöka och när valparna ätit får Jenna rensa faten och då blir det full fart på valparna igen. Efterrätt kanske???
 
 

God Morgon

Denna morgon är det bäst att sätta fart..... Valparna ska ha mat och rent efter natten, dom stora + jag.... ska också ha frukost men det bästa av allt är morgonmyset :) Nu ska vi snart ut på promenad och lite senare kommer Sally och Elsa för att gå viltspår som jag lade igår. Det är bitande kallt ute så vi får se hur det går.
 
Det är även bilder från igår em.
 
 

3 veckor

Denna bemärkelsedag innebär avmaskning. Nu fick jag ta en större korg för vägning och vikten låg mellan 1,7 och 1,8 med lite differens upp och ner. Dom var vakna en stund så vi busade lite och jag fick känna på dom vassa tänderna som börjar komma nu.
 
 

Söndag

Ett lite senare inlägg blir det denna Alla Hjärtans dag så det får vi kompensera med lite fler bilder :) Det sista jag gör före jag går och lägger mej är att smyga ut till valparna för en avslutande koll. Jag blir ganska varm i hjärtat när dom tryggt och gott ligger där och snusar. Bättre fart är det på morgonen när jag kommer med maten. När dom är klara får Jenna ta resterna och efter det så blir det en liten busstund :)
 
 

Besök

Idag har valparna fått besök :) En av gossarna ska till Lidköping vilket är väldigt nära så det är riktigt roligt. Nästa helg blir det fler besök av blivande hundägare, ska bli spännande att se vad dom tycker :) Själv tycker jag att det är dom finaste valpar jag haft men å andra sidan säjer jag det vid varje kull :)
 
 

Maaaaat

Nu var det dags att se vad dom tyckte om annan mat än Jennas. Som vanligt blir valpar mycket nöjda med varierad kost även om Jennas mat är nr 1 än så länge. Dom satte igång sina nosar och vittrade maten, lite kaos blev det för hur äter man sådant här?? Dom får pröva sej fram och nog fick dom mat i magen och jag kunde städa i lugn och ro :)
 
 

Upp o gå

Nu på morgonen var det inte så lätt att bädda rent, det är betydligt mer rörelse på dom nu även om det kommer att bli betydligt "värre" :) Dom har hyfsat fin teknik när dom går så träningen fortskrider för valparna. Vi fick en liten stund ihop på bädden men när Jenna ätit klart så fick dom mat och jag fick äta frukost.
 
 
 
 

Sötisar

Tog lite huvudbilder på valparna när jag kom hem :) Visst är dom så söta att man smälter? 2 gossar började lite tafatt busa med varandra, snart är det full fart :)
 
 

Ett till

I morgon vet jag inte riktigt när jag hinner lägga ut bilder på valparna så ni får en massa bilder i ett inlägg till idag. Jag satte mej med dom för att se hur dom har det, då kom Jenna och vips så var jag mitt i maten :) Det var bara att sitta kvar tills det var klart..... När dom var mätta och nöjda så slocknade dom allihop så vi får bekanta oss mer lite senare :)
 
 
 
 

Omändring

Nu gick det inte med lådan längre, dom började ta sej över så det var bara att gör om. Det gick bra tyckte dom men jag ska övervaka idag så alla hittar "hem" när det vankas mat.
 
 

2 veckor

Tiden rullar på i ett rasande tempo, nu är dom redan 2 veckor :) Idag var det vägning som gällde, vägde mellan 1,1 och 1,4kg, samtidigt som jag bäddade rent. Dom är lite mer rörliga nu så herr grön undersökte mattan lite och knatade runt på sitt ostadiga vis. Herr brun somnade med rumpan på ett syskon, det är tröttsamt att bli vägd.... Fröken röd ville ut i friheten så kanske att jag tar bort lådan i morgon, får känna på det lite :)
 
 
 
 
 

Solen skiner

Efter att ha sett till valparna så var det dags för promenad. Ett underbart soligt väder som ger en smak av vår och ännu mer vårkänsla fick jag när jag såg och hörde gässen komma. Man vill inte gärna gå in så jag lade ut ett stort sök till Tali, det gillade hon skarpt :)
 
 

Städning

Valparna sov i godan ro när jag skulle göra rent, enklast var att dra alltihop åt sidan, lägga dit nytt och på med lådan för att sedan flytta över valparna. Jenna låg på dynan bredvid så när jag flyttade på lådan fick valparna känna henne direkt. Dom kämpade upp till henne, inte helt lätt men mat blev det. Jag var klar och väntade på att valparna skulle ha ätit färdigt men jag tror att Jenna tyckte det var väl omständigt så hon lade sej i lådan i stället. Valpar över till henne så fick dom äta färdigt. Nu är det en bit i lådan som har tidning, där kommer dom att kissa vilket dom lär sej snabbt :)
 
 

Grå blev grön

Jag insåg att grått blev väldigt likt rosa på bild så för att lättare se skillnad på dom så blev herr grå herr grön istället :)
 
 

Skogen

Nu behöver jag inte hålla på och bädda rent stup i kvarten, Jenna är ren och fin och håller även dom små rena så det är torrt och fint i lådan. Valparna sov gott på morgonen och när det var dags att åka till skogen sa Jenna att hon ville med. Det innebar att hon skulle vara längre tid från valparna så jag funderade en stund men så fick hon åka med. I det vilda hade hon varit tvungen att ge sej ut för att leta mat och vara borta från valparna betydligt längre och jag ser att det matas inte lika ofta nu. Även om valparna kan börja gny lite så går hon inte dit, maten har inte fyllt på tillräckligt så dom får lära sej vänta. När det sedan är tyst och maten påfylld så går hon dit.
 
Man kan lära sej massor av tikarna och ta efter deras sätt att hantera sina valpar. Alltså inte pyssla om dom så fort det låter utan bara övervaka och sedan när det är tyst så går man och myser med dom. När vi kom hem igen så var det fortfarande lugnt i lådan så Jenna satte sej där för matning. Snart så blir det mer vakentid och inte riktigt bara mat och sömn som gäller.
 
 
 
 

Ögon så blå

Igår em. testade jag om halsbanden passade och det gjorde dom :) Nu slipper jag märka dom med färg som inte luktar så gott. Här körs det inte med något genustänk alls, tikar har rosa, rött orange och hanar blå, brun och grå :) Jag fick även se att ögonen började öppna sej så nu var nästa steg taget :)
 
I morse åkte jag till veterinären, Tali är lite geggig i öronen och Libra har en utväxt på armbågen där hon fått pälslös hud av liggandet, inget konstigt med det vilket många hundar får. Jag fick med öronrens till Tali och med Libra gjordes inget då det inte är något farligt men läkandet är svårare på ett sådant ställe och så länge hon inte har obehag så låter vi det vara. Jag är otroligt nöjd med Lidköpings Smådjursklinik som snabbt och effektivt tar sej ann mina hundar, inte en massa hittepå utan gör det som ska göras. Kan varmt rekommenderas :)
 
Väl hemma igen så skulle jag kolla till valparna för att se hur det gått med ögonöppnandet. Inte helt lätt, även om jag smyger så känner dom mej och så är det full fart för att veta var jag är. Fick dock ett par bilder på godingarna :)
 
 

Oj :)

Jag låter valparna vara ifred i möjligaste mån, enda gången jag tar i dom är när jag bäddar rent eller måste förbättra märkningen. Även om Jenna inte skulle bry sej så tycker jag ändå att jag inte ska störa när dom ska stärka banden. Jag pratar en del med Jenna när jag är hos dom så jag är inte helt okänd för dom små. När ögonen kommer så ökar jag på kontakten med pluttisarna men märkte i morse när Jenna åt och jag tittade på dom att nog märks det att jag är nära. Näsan gick och dom sökte var min doft kom ifrån så helt okänd är jag inte :)
Jag fick även se, denna morgon, hur Jenna satt och gav dom mat. Oj, tänkte jag, fixar dom det redan? Alla såg nöjda och glada ut och detta är ett steg i utvecklingen snart dags för nästa steg :)
 
En sak till, när ni planerar för besök hit så går det inte helgen v. 8. Då ska vi fira barnbarn som fyllt år och finns inte hemma lördag-söndag. Jodå, jag har valpvakt :) Annars så fixar vi dag när ni kan :)
 
 
 
 
 
 

Ordning o reda

Jenna har en ganska avslappnad stil när valparna ska ha mat :) Man ser lugnet i ögonen, allt är bara fint. Jag dammsuger runt om lådan och Jenna kikar lojt när jag håller på och valparna äter vidare.
Fick se att några uppfödare använder valpsektioner vilka verkade bra så jag kollade vart dom var inköpta. Jag beställde och igår började jag sätta ihop dom och jag blev glatt överraskad, otroligt stabila. När valparna blir större får dom mer yta att röra sej på samtidigt som jag har bra koll på dom. Sen är det bara att öppna grinden så är dom inne i köket :)
Första kortet är på mina 3 generationer som jag tog igår, då fick Jenna följa med på en promenad.
 
 
 
 
 

1 vecka

Valparnas första tid har gått i raketfart så idag firar dom en vecka, det gör dom med vägning och förbättrad märkning. Nu väger dom mellan 830 g och 1 kg, härliga pluttisar som mår väldans bra :) Nästa steg i deras utveckling är att få ögon så i slutet av denna vecka bör vi se deras himmelsblå ögon :)
 
 

RSS 2.0